2011. sze 14.

Az indiai kormány vámot fizettet az F1-es csapatokkal

írta: FormaNet
Az indiai kormány vámot fizettet az F1-es csapatokkal

Az Indiai Nagydíj szervezői az idén már többször is hangsúlyozták, hogy emlékezetes versenyhétvégével szeretnének debütálni a szériában, és erre biztosíték Charlie Whiting legutóbbi látogatása után tett nyilatkozata is. Az ország adminisztrációja a jelek szerint azonban még nem készült fel igazán a száguldó cirkusz fogadására.
 
Az Indiai Nagydíj szervezői jelenleg éppen azzal vannak elfoglalva, hogy eloszlassák azokat a félelmeket, melyek arról szólnak, hogy a futamra érkező csapatok vámot kötelesek fizetni az ideiglenesen behozott technikákért, berendezésekért.
 
Az indiai nemzeti média arról számolt be, hogy a kormány (amely mellesleg maximálisan támogatja a nagydíj megrendezését) nem sportként kezeli a Formula-1-et, hanem rendezvényként, így nem akarja megadni az egyedi vámmentességet az istállóknak.
 
A verseny promótere, a Jaypee Sports International Limited szóvivője szerdán közölte, hogy a kormány teljes támogatásáról biztosítja az Indiai Nagydíjat, és azt állította, hogy amennyiben szükséges, akkor a promóter átvállalja a vámköltségeket.
 
Sameer Gaul, a JPSI vezérigazgatója megerősítette, hogy mind a kormány, mind a sportminisztérium, mind pedig a vámügyi szervezet támogatja az októberi rendezvényt.
 
"Rendelkezünk egy olyan jóváhagyással a vámhatóságtól, hogy létrehozzunk egy vámszabad területet az F1-es berendezések számára, melyeket ideiglenesen importálunk Indiába. Ha a törvény előírja, akkor az ideiglenesen importált felszerelések után a JPSI kifizeti a vámokat, és az adókat" - szögezte le a vezérigazgató.
 
 
A központi vámhivatal elnöke, SD Majumder elmondta, hogy a mentességet nem tudják megadni, mert a nagydíj India számára nem tekinthető nemzeti fontosságú eseménynek.
 
"Amikor országos jelentőségű sporteseményekhez hoznak be eszközöket, akkor a minisztérium kiad egy olyan okmányt, amely alapján a vámhatóság az országból való kiszállításig vámmentességet biztosít. A Nemzetközösségi Játékokra és a Krikett Világkupára ilyen tanúsítványokat állítottak ki, tehát ezekre mentességet adtunk. Ebben az esetben a sportminisztérium nem adott ki ilyen bizonyítványt, tehát a mentesség megadása nem kérdés. A vámvisszatérítésre a csapatoknak joguk van, akár a behozott felszerelések után kifizetett összegnek akár a 98 százalékát is visszaigényelhetik, vagyis gyakorlatilag akkor csak két százalékot kell kifizetni. Ez nem egy országos fontosságú esemény, szóval így a vámmentesség sem adható ki " - nyilatkozta SD Majumder.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 

  

Szólj hozzá

f1 vám formula 1 indiai nagydíj f1 pénzügyek