2011. sze 25.

Az FIA-nak komoly fejtörést okozhat egy esetleges zivatar

írta: FormaNet
Az FIA-nak komoly fejtörést okozhat egy esetleges zivatar

A Team Lotus versenyzője, Heikki Kovalainen úgy véli, hogy az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting igen nagy kihívás elé néz, ha a futam alatt netán elered az eső, ami egyelőre nem kizárt. Kovalainen szerint könnyen előfordulhat, hogy a pilóták ebben az esetben nem hajlandóak tovább versenyezni, ugyanis lámpafénynél különösen veszélyes lehet az égi áldás.
 
Mivel az eddigi három Szingapúri Nagydíjat elkerülték az esőfelhők, így a pilóták még nem tapasztalhatták meg, hogy a nagy teljesítményű fényszórók között mennyire biztonságos avagy veszélyes a száguldozás. Az előrejelzések ugyan leginkább száraz körülményeket jósolnak, de nem zárják ki egy-egy zivatar érkezését sem.
 
"Ez nagyon trükkös feladat lehet Charlie-nak, és az FIA-nak. Akkor tudna helyesen dönteni, ha minden információ a birtokában lenne, de ez ebben az esetben nem működik" - fejtette ki aggodalmát a Lotus finn versenyzője azzal kapcsolatban, hogy még nem volt példa esős éjszakai futamra.
 
"A safety car persze segítségére lehet ebben, de a vízpermet hozzánk sokkal közelebb van, és teljesen más amikor nagy sebességgel száguldunk. Vannak olyan pályák, ahol tudunk néhány másodpercig vakon menni, de itt ez nem biztos, hogy jó ötlet” – folytatta Kovalainen, aki ennek ellenére nem fél az esős futamtól, sőt ha az időjárás megkeveri a lapokat, akkor akár a Team Lotus is profitálhat belőle, mint ahogy arra már számtalan példa volt a kaotikus versenyek történelmében.
 
"Számunkra ez egy lehetőség lenne, hiszen a szokatlan körülmények mindig azok. Ez a verseny mindig nagy kihívás, főleg ha esős futam lesz, mert itt erre még sosem volt példa."
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 

  

Szólj hozzá

f1 eső formula 1 heikki kovalainen szingapúri nagydíj