2011. okt 11.

Új szakemberek, nagy ambíciók a Mercedesnél

írta: FormaNet
Új szakemberek, nagy ambíciók a Mercedesnél

A Mercedes optimista abban a tekintetben, hogy képesek lesznek elérni a 2012-re kitűzött céljaikat. A csapatfőnök, Ross Brawn úgy véli, hogy jó irányban halad a csapat, és a technikai személyzet bővítésével együtt igen ambiciózus célokat tűzött ki a következő szezonra. 

A Mercedes 2010-től szerepel ismét a király-kategóriában, miután átvette Ross Brawntól a 2009-es világbajnok csapatot, a Brawn GP-t. A visszatérés óta még nem sikerült futamot nyernie, és eddig a dobogós eredményekkel sem kényezteti el szurkolóit.
Tavaly Nico Rosberg háromszor állhatott fel a pódium legalsó fokára, ebben a szezonban azonban még egyszer sem sikerült.
 
Az alakulat idén igen jelentőset lépett előre, már ami a technikai személyzet bővítését illeti, miután a csapatfőnök, Ross Brawn olyan szakember gárdát toborzott maga mellé, akik néhány éven belül akár újra egy verhetetlen csapatot alkothatnak. Bob Bell, Aldo Costa és Geoff Willis csatlakozása új távlatokat nyithat a Mercedes számára, és erről a csapatfőnök is így vélekedik.
 
"Mint minden új autóhoz, számtalan referencia szükséges a tervezéshez, így a mi jelenlegi autónkhoz is. Természetesen továbbra is optimisták vagyunk, és tudom, hogy képesek vagyunk jobb autót tervezni a mostaninál. Amit pedig nem tudunk, azt majd mások hozzák számunkra. Mint minden csapat, mi is bízunk az új autónkban, és ambiciózus céljaink vannak, melyek megvalósíthatóak. Minden mérnökünk keményen dolgozik azért, hogy ezek a célok megvalósuljanak."
 
Brawn hozzátette, hogy a csapattal szemben támasztott elvárás igen magas, és ebben az évben sem sikerült ennek megfelelni, ám ez nem jelenti azt, hogy a jövő ne hozná el az eredményeket.
 
"Nagyratörő célokat tűztünk ki magunk elé, és van rajtunk némi nyomás a hatékonyság tekintetében. Az, hogy vannak ambiciózus céljaink, még nem jelenti azt, hogy ezt el is érhetjük, de segít nekünk abban, hogy tudjuk, mennyire kell fejlődnünk ahhoz, hogy versenyképesek legyünk. Ez az igazi célunk amit felállítottunk magunknak, és a dolgok eddig jól haladnak” – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke.
 
Az alakulatot az elmúlt két év eredménytelensége miatt sok támadás érte, sokan olyan nézőpontból kritizálták a gárdát, hogy egy világbajnok csapatot vettek át, ám ennek ellenére nem voltak képesek folytatni a nyerő szériát. Fontos tény azonban, hogy a Brawn GP 2009 év végére pénzügyileg igencsak kimerült, így az autó már szinte korszerűtlennek számított a győztes szezon végére, miután az évközi fejlesztésekre nem álltak rendelkezésre a források.
 
 
Miután a Mercedes átvette az istállót, merőben más személyi struktúrával kezdetek hozzá az új versenyautó építéséhez, túlzottan sok elképzelést igyekeztek megvalósítani, így szinte természetes, hogy amíg nem tisztul le teljesen a fejlesztés iránya és a koncepció, addig nem számíthattak komoly eredményekre, a nagy elvárások és a Brawn GP-hez képest komolyabb pénzügyi háttér ellenére sem. Az új technikai apparátus mellett talán Brawn tudása és munkája ismét meghatározó lehet, melynek (ismerve az 56 éves szakember F1-es pályafutását) minden bizonnyal rövidesen láthatjuk majd az eredményét.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
   
 
Szólj hozzá

f1 forma1 ross brawn mercedes gp