2011. okt 15.

A McLaren továbbra is az élen, ezúttal Jenson Buttonnal

írta: FormaNet
A McLaren továbbra is az élen, ezúttal Jenson Buttonnal

Száraz pályán is a két McLaren uralta a Koreai Nagydíj harmadik szabadedzését, ezúttal Jenson Button és Lewis Hamilton sorrendben. Mögöttük a Red Bull bizonyult leggyorsabbnak Mark Webberrel, míg az újdonsült kétszeres bajnok csak a kilencedik lett. A Ferrarik már több mint egy másodperces hátrányban zártak Buttonhoz képest. 
 
 
Szombaton jóval barátságosabb idő fogadta a király-kategória mezőnyét Jeongamban, így a hétvége az utolsó szabadedzésének egy órájában bőven volt feladatuk a csapatoknak, leginkább a sclik gumikkal, amiket ez idáig nem volt alkalmuk tesztelni.
A Red Bull és a Mercedes nem is vesztegette az időt, és az installációs kör után rögtön munkához látott, és Nico Rosberg 1:41.389 másodperces idővel nyitotta a sort.
Rosberget egyébként tegnap tízezer eurós büntetéssel sújtották, de nem azért, mert belecsúszott Jaime Alguersuari Toro Rossójába, hanem mert megváratta a sportfelügyelőket. Az baleset után ugyanis a németet berendelte a versenybíróság, ő azonban még az interjúk után elment zuhanyozni, és csak azt követően tett eleget kötelességének.
Rosberg pályán történt incidense után több versenyző is panaszkodott a veszélyes szakaszra, így az FIA gondoskodott a probléma megoldásáról, és mostantól a célegyenesben egy sárga villogó nyíl figyelmezteti a versenyzőket, ha valaki éppen érkezik kihajtani a boxutcából.
 
Negyed óra elteltével már csak a hispaniás Daniel Ricciardónak nem volt mért köre. Az ausztrál újonc autója megállt a boxutcában, később kiderült, hogy hidraulikus hiba miatt, melyet csapatának csak az utolsó percekre sikerült orvosolnia.
 
Közben a pályán Sebastian Vettel volt az első, aki 1:40 alá szorította köridejét, a McLaren azonban csakhamar kontrázott, és Lewis Hamilton  1:38.210 másodperces körével átvette a vezetést, mögé pedig csapattársa, Jenson Button zárkózott fel. A BBC jelentése szerint Button autójának kasztniját este kicserélte a csapat, az viszont egyelőre nem derült ki, hogy miért.
A két McLarent a hátralévő percekben nem sikerült senkinek túlszárnyalnia, igaz a Red Bullosok többnyire hosszú etapokat mentek.
A nagyok közül először Felipe Massa és Michael Schumacher váltott szuperlágy gumikra, amivel a brazil a második, Schumi, a negyedik helyre ugrott, Hamilton 1.38-as idejétől azonban mindketten több, mint egy másodpercre voltak.
Az opciós keverékeken a wokingiak versenyzői természetesen tovább gyorsultak, végül az edzés utolsó pillanatában Jenson Button 1:36.910-nél állította meg az órát. Mögötte csapattársa majd három tizeddel maradt el, a harmadik helyen záró Mark Webber pedig csaknem egy másodpercet kapott. A két Ferrari a negyedik és az ötödik legjobb időt autózta, a top10 második felében pedig Scumacher, Petrov, Sutil, Vettel és Rosberg sorrend alakult ki. Button legjobb idejétől Rosberg majdnem három másodperccel maradt el. 
 
Nem nagy meglepetésre a két Hispania zárta a sort, és bár Ricciardo mindössze 11 kör erejéig tesztelhetett, így csapattársától is hét tizeddel elmaradt, de Vitantonio Liuzzi legjobb köre sem volt 107 százalékon belül.

 
Egyetlen kisebb amortizálás történt a 60 perc alatt: Bruno Senna - aki már a pénteki nap folyamán is előszeretettel látogatta a bukótereket – most a 14-es kanyart szélesítette ki, aminek következtében megcsúszott a füvön, és lekoccolta a szemközti falat. A Renault első szárnya kissé megsérült, de a brazil hamarosan folytatni tudta a munkát.
 
Harmadik szabadedzés eredménye:
 

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 szabadedzés jenson button koreai nagydíj