2011. okt 15.

Hamilton megtörte a Red Bull kvalifikációs dominanciáját

írta: FormaNet
Hamilton megtörte a Red Bull kvalifikációs dominanciáját

Sok botlás és megannyi kritika után Lewis Hamilton Koreában megrázta magát, és idén első alkalommal neki sikerült megtörnie a Red Bull pole pozíciós sorozatát, így a tavalyi Kanadai Nagydíj után újra a legelőkelőbb helyről kezdheti meg holnapi versenyét. Sebastian Vettel a második helyről rajtolhat, míg a következő sorban szintén egy McLaren és egy Red Bull kapott helyet, Jenson Button, Mark Webber sorrendben. A Ferrarik vasárnap a rajtrács harmadik sorában foglalhatnak helyet, a két versenyző közül pedig most Felipe Massa bizonyult gyorsabbnak. 
 
A szárazpályás Pirelliket csak az utolsó szabadedzésen tudták igazán tesztelni a csapatok, ahol kiderült, hogy a vártnál kevésbé kopnak a gumik, és a Red Bull például a sárga festéssel jelölt lágy keveréket részesítette előnyben, így rendhagyó módon már a Q1-ben is inkább a szuperlágy gumikat rakták fel, hogy a versenyre tartogassák a friss szett elsődleges abroncsokat. 
 
Q1
 
A két Renault gurult ki elsőként a jeongami versenypályára, és 1:39-es idővel adták meg az alaphangot Vitalij Petrov és Bruno Senna sorrendben, majd a top pilóták közül először Lewis Hamilton kezdte meg gyorskörét a lágy keverékű Pirelliken, és 1:38.278-as idővel átvette a vezetést. A brit ezután tovább javított, és már 1:37-es köridő sorakozott a neve mellett, mögé pedig csapattársa Jenson Button sorolt be négy tizedes hátrányban. A Q1 első felében a két Ferrari és a két Mercedes követte a wokingiak párosát, később a harmadik helyen álló Fernando Alonso elé a már szuperlágy gumikon futó Vitalij Petrov férkőzött be.
A Red Bull duója egy-egy kör erejéig látogatott ki a pályára, ez egy 11. és egy 12. helyre volt elegendő.
Utolsóként a Williams duója csatlakozott a mezőnyhöz, Pastor Maldonado és Rubens Barrichello nem kockáztatott, és mindketten máris az opciós gumikat használták, mint ahogy a középmezőny pilótái a biztos továbbjutás érdekében szintén váltottak. A végjátékban a sauberes Kobajasi Kamui és a két Williams küzdött meg a továbbjutáshoz szükséges helyezésért, melynek vesztese Barrichello lett, vagyis a három kiscsapat kiesőihez a brazil csatlakozott hetedikként. Daniel Ricciardo nem futott mért kört, csapattársa, Vitantonio Liuzzi azonban fél másodperccel a 107 százalékos (1:44.351) határon belül tudott autózni.
 
 
Q2
Paul di Resta 1:38.868 másodperces gyorskörével nyitotta meg a kvalifikáció középső etapját, majd Hamilton 1:36.526-tal vette át a vezetést, a második helyre felzárkózó Sebastian Vettel már több mint hét tizedet kapott a brittől, hátrébb pedig Webber, Button, Alonso, Rosberg és Massa sorrend alakult ki. Az első hetesből Massa volt az akinek másodjára is próbálkoznia kellett, így a sorrend annyiban változott, hogy a brazil következő körében az ötödik helyre ugrott csapattársa, Alonso elé. Michael Schumacher mindössze csak egy - ráadásul nem túl erős - gyorskört futott, ami kevésnek bizonyult, és amíg kollégája hetedikként jutott tovább, addig a hétszeres bajnok csak a 12. lett.
Kiesők sorrendje: Jaime Alguersuari, Michael Schumacher, Sebastien Buemi, Kobajasi Kamui, Bruno Senna, Pastor Maldonado, Sergio Perez.
Q3
 
Az utolsó, mindent eldöntő 10 percben Hamilton első nekifutásra meg tudta őrizni elsőségét, Vettel azonban vészesen közel került a mclareneshez, és mindössze csak három századmásodperces lemaradásban a második leggyorsabb kört futotta.
További sorrend Webber, Button, Alonso, Massa, Rosberg és Petrov volt, míg a két Force India mindvégig a boxban maradt.
A hajrában mind a hat top pilóta próbált javítani. Mark Webber nem fejezte be körét, ellentétben Hamiltonnal, aki még tovább gyorsult, és végül 1:35.820 másodperces gyorskörével két tizeddel verte Sebastian Vettelt. Jenson Button a 2-es számú Red Bullt fogta be, mögöttük pedig a két Ferrari sorakozott fel Massa és Alonso sorrendben. A negyedik sorból Rosberg és Petrov rajtolhat vasárnap, míg a top10-es utolsó párosa Paul di Resta és Adrian Sutill sorrendben sorakozhat fel a rajtrácsra.

 

Az időmérő végeredménye:

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 lewis hamilton időmérő koreai nagydíj