2011. okt 19.

Statisztikák, érdekességek a Koreai Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Koreai Nagydíj után

Sebastian Vettel a tavalyi Koreai Nagydíjon az utolsó körökben veszítette el a futamgyőzelmet motorhiba miatt, azóta azonban minden versenyén célba ért, nem is akármilyen eredményekkel…
 
 
- Vettel neve mellett 12 győzelem, négy második-, egy harmadik-, és egy negyedik helyezés sorakozik a 2010-es kaotikus jeongami futam óta, az idei szezonban pedig immár 10. diadalát gyűjtötte be az elmúlt hétvégén. Ezzel ő lett az F1 történelmének második versenyzője, aki egy szezonon belül a legtöbb győzelmet szerezte.
Nem meglepő módon, az első természetesen honfitársa, Michael Schumacher, aki 2004-ben 13 alkalommal ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán, míg 2002-ben 11-szer. Mivel már csak három nagydíj van hátra a 2011-es szezonból, így Vettel maximum „csak” beállíthatja a hétszeres bajnok rekordját.
 
- Nem úgy az egy szezonon belül elért a dobogós helyezések számával, melynek rekordját szintén Schumi tartja, aki 2002-ben a Ferrari pilótájaként száz százalékos eredményt könyvelhetett el a dobogós helyezések tekintetében, vagyis a 17 nagydíj mindegyikén az első háromban végzett. Ezen kívül a 18 versenyhétvégéből álló 2004-es idényben 15 alkalommal ünnepelt a dobogó valamelyik fokán, mint ahogy 2006-ban Fernando Alonso (Renault) is. Vettel ez utóbbi két eredményt már beérte, hiszen az eddigi 16 futamon mindössze egyszer hiányzott a pódiumról. Idei dominanciáját figyelembe véve könnyedén elképzelhető, hogy Seb a hátralévő három versenyen is benne lesz az első háromban, és ezzel egy újabb rekordot is kipipálhat a listáján.
2011 - Dobogós helyezések száma:
Sebastian Vettel: 15
Jenson Button: 9
Mark Webber: 9
Fernando Alonso: 8
Lewis Hamilton: 5
Vitalij Petrov: 1
Nick Heidfeld: 1
 
- Az 1-es számú Red Bullban ülő német F1-es pályafutásának 20. győzelmét szerezte meg Dél-Koreában, amivel beérte a szintén kétszeres világbajnokot, Mika Häkkinent, és 12. helyre lépett előre a futamgyőztesek örökranglistáján. Vettel még idén bekerülhet a top10-be, ehhez Damon Hillt (22 győzelem) és Nelson Piquet-t (23) kell befognia.
 
- Vettel a Koreai Nagydíj utolsó körében a verseny leggyorsabb körét is megfutotta idén másodjára, király-kategóriás szereplése óta pedig összességében nyolcadik alkalommal. 
2011 - Leggyorsabb körök:
Mark Webber: 5
Lewis Hamilton: 3
Jenson Button: 3
Sebastian Vettel: 2
Felipe Massa: 2
Fernando Alonso: 1
 
- A Red Bull Dél-Koreában megszerezte második konstruktőri trófeáját, és az F1 történelmének nyolcadik olyan csapata lett, akinek sikerült megvédenie a vb címet. (A hét alakulat, melynek legalább egyszer sikerült zsinórban (min.) kétszer konstruktőri címet nyernie: Cooper; Brabham; Lotus; Ferrari; Williams; McLaren; Renault )
 
- Az energiaitalosok kvalifikációs dominanciája azonban 16 versenyhétvége után Dél-Koreában megszakadt, így a sorozatban megszerzett pole-ok számának statisztikájában egyelőre a "bronzéremig" jutottak.
1. Williams: 24 (1992 Francia Nagydíj – 1993 Japán Nagydíj)
2. Mclaren: 17 (1988 Német Nagydíj – 1989 Német Nagydíj)
3. Red Bull: 16 ( 2010 Abu Dzabi Nagydíj – 2011 Japán Nagydíj)
 
- A Red Bull időmérős sikersorozatát Lewis Hamilton törte meg, aki ezt megelőzően utoljára a tavalyi Kanadai Nagydíjon rajtolhatott első helyről. Hamilton F1- pályafutásának 19. pole pozícióját szerezte meg, mellyel jelenleg 13. a rajtelsőségek örökranglistáján, közvetlenül a 20-20 első rajthelyet megszerző Damon Hill és Fernando Alonso mögött.

 
- A McLaren csapatán belül érdekes csere történt, hiszen Hamilton öt nagydíj után Jeongamban állhatott fel újra a dobogóra, míg csapattársa, Jenson Button éppen fordítva, vagyis öt dobogós helyezés után az elmúlt hétvégén lemaradt a pódiumról.
 
- Fernando Alonsónak a montreáli nullázása óta a koreai ötödik helye volt a legrosszabb eredménye. Érdekesség, hogy csapattársának, Felipe Massának ennél (ötödik hely) jobb eredményt idén még egyszer sem sikerült elérnie.
 
- A 15. helyen záró Kobajasi Kamui F1-es karrierjének egyik leggyengébb versenyén van túl, ráadásul a Német Nagydíj óta nem sikerült pontot gyűjtenie csapatának. A két Saubert még a Lotusban ülő Heikki Kovalainen is megelőzte az 55 körös futamon, ami annak tükrében, hogy egy évvel ezelőtt minkét Sauber pontszerző lett Jeongamban, kissé kínos lehet.
 
 
FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 2011 f1 statisztika jeongam koreai nagydíj