2011. okt 25.

Hivatalos! 2013-tól New Jersey Formula-1-es futamot rendez

írta: FormaNet
Hivatalos! 2013-tól New Jersey Formula-1-es futamot rendez

Ahogy az már a hétvégén kiszivárgott, kedden hivatalosan is bejelentették, hogy 2013-tól újabb amerikai helyszínnel bővül a Formula-1-es versenynaptár.
 
 
Bernie Ecclestone, a Formula-1 jogainak tulajdonosa régóta dolgozott azon, hogy a világ legdrágább sportját elvigye New Yorkba, és most végre megvalósul elképzelése, miután New Jersey állam kormányzója, Chris Christie a Weehawkenben megtartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentette, 2013-ban New Jersey utcai versennyel csatlakozik a száguldó cirkuszhoz.
 
Nyugat New York polgármestere, Felix Roque kijelentette: "Ez a verseny az egész régió számára gazdasági fellendülést hozhat. Miközben a politika és a közvélemény a munkahelyteremtésről beszél, a kormányzat a tettek mezéjre lépett, és megvalósította. Hihetetlen, hogy az autósport csúcskategóriája ellátogat majd ide."
 
Az 5.15 km hosszú utcai pályán a versenyautók végigszáguldanak majd a Houdson folyó mentén, és néhány érdekes szintkülönbség is jellemzi majd Herman Tilke munkáját.
 
"Egy nagy kihívást jelentő pályát fogunk létrehozni, mint a belgiumi Spa, csak éppen monacói hangulattal" - nyilatkozta az elképzelésekről Nyugat New York ügyvédje, Joe De Marco. Továbbá elmondta, hogy az utcai aszfaltcsík egy négysávos autópályát is érint majd mindkét irányban, és reményeik szerint az esemény hosszútávon bekerül majd a Formula-1 programjába.
"Legalább 10 évet, de természetesen további lehetőségeket is tervezünk, amennyiben sikeres lesz a rendezvény.”
 
Austinnal ellentétben, a projekt finanszírozása állami támogatás nélkül, kizárólag magánbefektetőkkel valósul meg. A debütálás időpontja a tervek szerint 2013 júniusában lesz, a Kanadai Nagydíj után. 
A jövőre bemutatkozó texasi Austin Egyesült Államok Nagydíjaként került be a versenynaptárba, míg New Jersey várhatóan az Amerikai Nagydíjnak ad majd otthont 2013-tól.
 
Az Egyesült Államokban utoljára 1984-ben volt két F1-es nagydíj, akkor Detroit és Dallas utcáin csatázott a király-kategória mezőnye.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

  

Szólj hozzá

new york f1 formula 1 amerikai nagydíj utcai pálya