2011. nov 09.

A Red Bull és a Mercedes a bokszkiállások bajnoka

írta: FormaNet
A Red Bull és a Mercedes a bokszkiállások bajnoka

A DRS valamint a Pirelli gumik igazán változatossá tették az idei évet, hiszen egyrészt a pályán is több manővert láthatott a közönség, illetve az abroncsok jellegéből adódóan a különböző bokszstratégiák is szolgáltattak izgalmas pillanatokat. A Mercedes GP hivatalos oldalán közzétett statisztikából a bokszkiállásokról tudhatunk meg néhány érdekes adatot.
 
 
Hány bokszkiállás volt eddig a 2011-es szezonban?
 
Összesen 1013 látogatás történt a bokszutcában az eddigi 17 versenyen. Ezek közül 25 büntetés volt - 21 bokszutca-áthajtásos és négy stop&go. Ha ezeket leszámítjuk, akkor eddig 2011-ben összesen 988 kiállás történt.
 
Melyik versenypályán volt a legtöbb bokszkiállás, illetve hol volt a legkevesebb?
 
A legtöbb kiállás Magyarországon (85), Törökországban (80) és Spanyolországban történt, míg a legkevesebb Olaszországban (35), Monacóban (41) és Ausztráliában (44).
 
Általában mi volt az oka a bokszutca-áthajtásos és a stop&go bünetéseknek?
 
Ebben a szezonban eddig összesen 25 ilyen büntetést szabtak ki a versenyeken: 21 áthajtásos-, és négy stop&go büntetés volt. Az idény során a stewardok nem kevesebb, mint 49 büntetést róttak ki, köztük nyolc megrovás és két kizárás is volt. Leggyakrabban az ütközéseket szankcionálták, szám szerint 12 ilyen eset volt a versenyeken.
 
Hogyan mérik a bokszkiállásokat?
 
Két különböző tényezőt lehet értékelni egy bokszkiállás esetén: az egyik az úgynevezett „wheel-stop” time, ami a négy kerék cseréjének idejét az autó megállásától méri. A másik pedig a „total pit lane” time, ami a bokszutcában eltöltött teljes időt jelenti, a behajtástól egészen a kihajtás pillanatáig. Az elsőt a csapatok saját módszereikkel mérik - itt egy három másodperces kerékcsere már rendkívül versenyképesnek számít, míg a másodikat központilag mérik, vagyis ez utóbbi a legmegbízhatóbb összehasonlítási alap.   
 
Melyik csapat rögzítette a leggyorsabb bokszkiállást 2011-ben?
 
Az eddigi 17 verseny során a Red Bull nyolcszor bizonyult a leggyorsabbnak az egyéni kerékcserénél, míg a Mercedes hétszer (a legutóbbi négy versenyből háromszor is), a McLaren és a Ferrari pedig egy-egy alkalommal. Viszont ha reálisabb képet akarunk kapni, akkor az átlagos bokszutcai időket kell néznünk. Ennél az átlagolásnál a csapatok nem veszik figyelembe a különböző szerelések és javítások miatti plusz időket, továbbá nem számolják bele a biztonsági autós periódusokban történő kiállásokat sem, hiszen akkor a forgalom is akadályozhatja a gyorsaságot.
A verseny leggyorsabb kerékcseréje:
Red Bull -   8
Mercedes -  7
McLaren - 1
Ferrari - 1
 
A fenti átlagolás tükrében melyik csapat volt a leggyorsabb 2011-ben?
 
A Red Bull kilencszer érte el a legjobb átlagot (Malajzia, Törökország, Spanyolország, Kanada, Valencia, Magyarország, Belgium, Olaszország, India), míg a Mercedes öt alkalommal volt a legjobb ebben a tekintetben. (Kína, Németország, Szingapúr, Japán, Korea)
A McLaren kétszer volt a leggyorsabb (Ausztrália és Nagy-Britannia), egyszer pedig a Force India (Monaco).
A verseny leggyorsabb átlagolt kerékcsere ideje:
Red Bull - 9
Mercedes - 5
McLaren - 2
Force India - 1
A 17 futam során kilenc alkalommal ugyanaz a csapat jegyezte a leggyorsabb kiállást és a legjobb átlagot is.

 
Az átlagos kerékcsere-idő alapján felállítható egy sorrend, amely minden csapatnál következetesen tükrözi a gyorsaságot. Ebben a tekintetben a Red Bull és a Mercedes között nincs különbség, míg a harmadik helyen álló McLaren kerékcseréje átlagosan 3 tizedmásodperccel hosszabb ideig tartott.
 
1. Red Bull - legjobb
1. Mercedes - legjobb
3. McLaren     + 0.3s
4. Force India + 0.4s
5. Ferrari         + 0.5s
6. Renault       + 0.9s
7. Williams     + 1.1s
8. Lotus          + 1.3s
8. Sauber        + 1.3s
8. Toro Rosso + 1.3s
11. Virgin       + 1.6s
12 . HRT        + 3.2s

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 kerékcsere mercedes statisztika bokszkiállás