2011. nov 14.

Massa ismét külső körülményeket okol a nem túl sikeres versenyért

írta: FormaNet
Massa ismét külső körülményeket okol a nem túl sikeres versenyért

A Ferrari brazil pilótája továbbra is kiváló teljesítményt és versenyzést mutat, ám a külső körülmények Abu Dzabiban is ellene dolgoztak. A hétvégi futamon Hamilton mindent megtett azért, hogy messzire elkerülje a brazil pilótát, és inkább megnyerte a versenyt, nehogy egy újabb ütközéssel növelje a feszültséget, így most Massát a leszerelt új első szárny hiánya, és a Pirelli abroncsai akadályozták a versenyzésben, és a jó eredmény elérésében.

A Ferrari a szabadedzéseken tapasztalható, már Indiában is látott első szárny csapkodása miatt lecserélte a brazil pilóta autóján az új alkatrészt, és Massa a régi első szárnnyal volt kénytelen nekivágni az időmérőnk, majd a versenynek.
Massa elmondása szerint ez a csere teljesítménycsökkenést jelentett az autónál, ráadásul a közepes keverékű gumikkal sem bánt jól az autó, ami további hátrányt jelentett a Ferrari pilótájának.
A külső körülményeknek köszönhető időveszteség miatt a futam végére minden esélye elveszett, hogy a negyedik helyért harcolhasson a Red Bull ausztrál pilótájával, Mark Webberrel.
 
„A legnagyobb problémám a keményebb gumikkal volt, számomra ez volt a legnagyobb gond az egész verseny alatt. Lágy gumikon hasonló volt a tempóm mint a többieknek, ám amikor feltettük a keményebb keveréket, nagyon nehézzé vált a dolog. A gumik nem működtek megfelelően, pedig én egész idő alatt jól nyomtam, de Mark láthatóan megőrizte előttem a vezetést. Azután egy kicsit nagyobbat fékeztem, a hátsó rész elindult, és nem tudtam a pályán tartani az autót.”
 
Massa beszélt a különösen viselkedő első szárnyról is, melyet végül kicseréltek a kocsiján.
 
"Pénteken kipróbáltam az első szárnyat, de túlzottan vibrált. Mindkét első szárnnyal megpróbáltam, de egyiket sem tudtam használni, és ez nagy gondot jelentett, mert jelentős teljesítményt veszítettem a többi autóhoz képest. Ez volt a másik probléma a verseny alatt. Mindenesetre várom a brazíliai versenyt, és hogy az autón akkor már a legjobb alkatrészek legyenek, és megpróbálom a szezon legjobb hétvégéjét megfutni Braziliában.”
 
Massa szerencsére Abu Dzabiban nem került közelebbi ismeretségbe a rázókövekkel, mint az kétszer is megtörtént vele Indiában, így legalább azok nem akadályozták a versenyét.
 
A brazil pilóta idei teljesítménye messze elmarad nem csak csapattársától, Fernando Alonsótól, de a tőle elvárható szintet sem sikerült hoznia. A 11-szeres futamgyőztes idén az ötödik helynél egyszer sem tudott előrébb végezni, és jelenleg hatodik a pontversenyben, 119 pontra lemaradva az előtte álló Lewis Hamilton mögött, miközben Alonso az utolsó futamig versenyben van Jenson Buttonnal a második helyért.
 
 
Massa idei gyenge teljesítménye már nem magyarázható a 2009-es Hungaroringen történt balesetével, egy azonban bizonyos, továbbra is jelentősen alulmúlja saját magát. A Ferrari ugyan a következő évre is számít a brazilra, ám ha nem tud kilépni saját - és nem mellesleg Fernado Alonso - árnyékából, úgy a maranellói istállónak indokot sem kell arra keresni, hogy rövidesen megváljon tőle, hiszen csapattársa azonos autóval több mint dupla annyi pontot szerzett, ami a konstruktőrök versenyében (ezzel együtt az év végi pénzosztásnál) igen lényeges szempont.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
   
 

 

Szólj hozzá

ferrari f1 pirelli forma1 felipe massa adu dzabi nagydíj csapkodó első szárny