2011. nov 16.

Kedden leállt az austini építkezés

írta: FormaNet
Kedden leállt az austini építkezés

Tovább nőtt a bizonytalanság az USA 2012-es visszatérése kapcsán, miután a projekt finanszírozásával kapcsolatban az önkormányzat továbbra sem tud megegyezni a szervezőkkel és a kivitelezőkkel. 

Reálisnak tűnik Bernie Ecclestone azon aggodalma, mely szerint egyáltalán nem biztos abban, hogy jövőre Austin USA Nagydíjat rendez. Az érintettek közötti vita (ami elsősorban a finanszírozás kapcsán robbant ki szinte rögtön a projekt megkezdésekor) tegnap odáig jutott, hogy leállt az építkezés.
 
A szervezők - annak ellenére, hogy napokkal ezelőtt még mindenkit igyekeztek megnyugtatni - elmondták, hogy a helyi önkormányzat nem hajlandó kifizetni azt a 25 millió dolláros előleget, ami az eredeti elképzelés szerint a jogdíj kifizetését szolgálná, ám a rendezők a pálya beruházására szerették volna fordítani.
 
A képviselő testület tagjainak egy része már a beruházás kezdetekor jelezte, hogy nem ért egyet azzal, hogy az adózók pénzéből támogatnák a sportrendezvényt, ám egy tanulmánnyal időlegesen sikerült meggyőzni a kétkedőket, hogy az esemény állami szintű gazdasági haszna jóval nagyobb adóbevételt eredményez a támogatási összegnél.
 
Jelenleg nem arról van szó, hogy a már beígért összeget nem akarják kifizetni, csupán arról, hogy nem fizetik ki előlegként. Ez azonban a jelek szerint felborítja a beruházás pénzügyi ütemtervét.
 
Susan Combs, texasi számvevő komoly aggodalommal figyelte New-Jersey bejelentését, hogy 2013-tól futamrendezőként csatlakozik a száguldó cirkuszhoz, és egy nyilatkozatában kijelentette, az újabb amerikai verseny miatt nem szabad kockáztatni az adófizetők pénzét.
 
„A New Jersey által bejelentett csatlakozás a Formula-1-hez komoly aggodalomra ad okot, mert a további nagydíjak a nézők számának csökkenését okozhatják a texasi versenyen, ezzel csökkentve a rendezvény gazdasági hatását. Továbbá a jelentések a Circuit of the Americas építkezésének lassulásáról számolnak be, és a közelmúltban nyilvánosságra került nézeteltérés a szervezők és a kivitelezők között, ami spekulációkra adhat okot az austini verseny, kapcsán. A vitákat és problémákat továbbra is figyelemmel kell kísérnünk.
Hogy egyértelmű legyen: Mi nem fizettünk ki egy fillért sem a Formula-1-re. Az USA Nagydíjra az adófizetők pénzéből egyetlen dollárt is csak akkor fizetünk ki, ha a rendezvény sikeres lesz. Texas Állam semmiféle alapba nem fizet az esemény előtt. Továbbá, mint ahogy minden hasonlóan kiemelt rendezvénynél, úgy most is felül kell vizsgálni a gazdasági hatását, és csak a verseny után történhet meg a pénzeszközök folyósítása.
Ha ilyen, az átvilágításra vonatkozó kérelmet benyújtottak, akkor azt alaposan átvizsgálták, de fontos a gazdasági hatások vizsgálata is, az esemény tényleges körülményeinek figyelembe vételével. Az én felelősségem Texas Állam adófizetőinek pénzét megvédeni, és nem fogom engedni, hogy az adófizetők dollárjai veszélybe kerüljenek. Az álláspontom tehát nem változott” – nyilatkozta a főszámvevő.
 
Hogy ez a vélemény, és az ehhez kapcsolódó, a rendezvény egészét meghatározó eljárás mennyire vall szűklátókörűségről, egyelőre nem világos. Egy azonban bizonyos, Texas állam már realizált haszonból szeretné támogatni a rendezvényt, ami most komoly finanszírozási feladat elé állította a szervezőket. Hogy a problémát a szerződések megkötésekor, a körültekintő hozzáállás hiánya okozta-e, szintén nem tudható, mint ahogy az sem, miféle érdekellentétek feszülhetnek az ügy hátterében.
 
Egy azonban tény. Kedden a munkák leálltak, és a további finanszírozás így nehézségeket okozhat, hiszen az esetleges szponzorokat nagyon komoly érvekkel lehet csak meggyőzni egy botrányoktól sem mentes, kétes kimenetelű beruházás, és rendezvény pénzügyi támogatására.
Bernie Ecclestone decemberig adott haladékot a szervezőknek arra, hogy hitelt érdemlően nyilatkozzanak arról, képesek lesznek-e elkészülni időben a beruházással, és főleg, hogy tudják-e vállalni a futam lebonyolítását.
Természetesen nemleges válasz esetén a promóter nem ússza meg annyival, hogy nem lesz futam, Ecclestone a szerződésben komoly kötbér fizetésére kötelezte Tavo Hellmund cégét.
 
 
Martin Whitmarsh pár hónapja tett nyilatkozata a jelenleg kialakult helyzetben még nyomatékosabbá vált. „Amerikának nincs szüksége a Formula-1-re, nekünk van szükségünk Amerikára.”
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória  

Szólj hozzá

f1 forma1 austin usa nagydíj