2011. nov 18.

A Williams pénzügyei Hugo Cháveztől Kimi Räikkönenig

írta: FormaNet
A Williams pénzügyei Hugo Cháveztől Kimi Räikkönenig

Érdekes fejlemények bontakoznak ki a Williams istálló háza táján. Amíg a Formula-1-es világ jelentős része a nagy bejelentésre vár, mely Kimi Räikkönen visszatéréséről szól, addig újabb pénzügyi csavarok befolyásolhatják a legendás alakulat anyagi helyzetét, és ezzel együtt jövőbeli működését.

A Williams jelenleg igen kevés támogatót tudhat maga mögött, minden bizonnyal ezért is van kiemelt jelentősége annak, hogy sikerüljön (vagy már sikerült?) megegyezniük a finn klasszissal. A legfőbb támogató Pastor Maldonadónak köszönhetően érkezett a csapathoz, mégpedig a világ ötödik legnagyobb olajipari cége, a PDVSA (Petróleos de Venezuela SA)
A cég Venezuela állami olajtársasága, így a Williams támogatás háttérben maga a venezuelai elnök, a meglehetősen autokratikus vezetéséről elhíresült Hugo Chávez áll.
 
Az ország parlamentje az elnök teljhatalma ellenére megtartotta demokratikus működésének bizonyos formáit, ennek köszönhetően az egyik kongresszusi képviselő, Carlos Ramos firtatni kezdete, és vizsgálatot követel a szponzori szerződés részleteivel kapcsolatban, amiről eddig mindössze Chávez elnök, és közvetlen környezete rendelkezik információkkal.
Az ok pedig nagyon egyszerű: A venezuelai törvények közpénzek ilyen célra történő felhasználását kongresszusi jóváhagyáshoz kötik. Ramos szerint nem kizárt, hogy a PDVSA és a Williams között megkötött szponzori szerződés törvénytelen, mivel nincs semmiféle dokumentum a szerződéssel kapcsolatos nyilvános vitáról, annak a kongresszus általi jóváhagyásáról, sőt magáról a megállapodásról sem áll a képviselők rendelkezésére semmilyen dokumentum.
 
 
A képviselő szerint nagy pénzekről lehet szó. Értesülései szerint a teljes támogatás összege elérheti a 225 millió dollárt, függően a Williams és természetesen Pastor Maldonado eredményeitől. Ez a vizsgálat bizonytalanná teheti a jövőben az aktuális összegek folyósítását, és ezzel a Williams ismét komoly nehézségek elé nézhet.
 
Ezzel párhuzamosan egy újabb gazdasági csavar is fejtörést okozhat Frank Williamsnek, miután több forrás is úgy értesült, hogy Kimi Räikkönen és menedzsmentje a visszatérés mellett részesedést is szeretne a grove-i alakulatnál. A hírek akár 20 százalékról is szólnak, ami jelentősen megváltoztatná a Williams tulajdonosi körét.
 
A cég tavasztól tőzsdére bocsájtotta részvényeinek 27,4 százalékát, ami megegyezett Patrick Head részvényeinek mennyiségével. Ez összességében 2.739. 383 darab részvényt jelent, 300 ezer darab túljegyzési opcióval. A kibocsájtáskor az árfolyam 26,5 euro volt, ám a kibocsájtás sikertelenségét mi sem jelzi jobban, mint hogy őszre a részvények értéke 33 százalékkal csökkent.
 
Kimi Räikkönen érkezése a Williamshez minden bizonnyal jelentősen megnövelheti a szponzorok és a támogatók érdeklődését a csapat iránt, és ha figyelembe vesszük a Renault-val kötött megállapodást is, akkor a finn pilótával kiegészült csapat a jövő évre már komolyabb eredményeket is megcélozhat terveiben. Ezek együtt mind a részvények árfolyamának akár ugrásszerű növekedését is eredményezhetik. Leegyszerűsítve a dolgot: a jelenlegi alacsony árfolyamon megvásárolt részvények egy éven belül jelentős hasznot hozhatnak.
 
Frank Williams nem arról híres, hogy akár egyetlen részvényét is eladná, főleg, hogy lemondjon 50,3 százalékkal, a többségi tulajdonáról, hiszen ezzel a már annyiszor hangoztatott függetlenségét adná fel.
Így ha valóban részvényvásárlási szándék is áll Kimi visszatérése mellet, úgy jelenleg (és az elmúlt hónapokban) minden bizonnyal komoly pénzügyi helyezkedés is történhetett a háttérben.
Ezek figyelembevételével talán érthető, hogy a folyamatos médiafigyelem fenntartása mellett, milyen okok miatt húzódik a bejelentés, hiszen a részvények árfolyama feltételezhetően már a bejelentés napján észrevehető növekedést mutathatnak.
 
Szöveg: FormaNet Varga Viktória 
    
 
Szólj hozzá

f1 venezuela williams hugo chavez forma1 kimi raikkönen pastor maldonado f1 pénzügyek williams részvények