2011. nov 25.

Mark Webber volt az első edzés legjobbja Interlagosban

írta: FormaNet
Mark Webber volt az első edzés legjobbja Interlagosban

Mark Webber 14 ezredmásodperccel előzte meg Jenson Buttont a Brazil Nagydíj első szabadedzésén, míg a harmadik helyen záró Lewis Hamilton is mindössze másfél tizeddel maradt el a Red Bull ausztrál versenyzőjétől.
 
 
Péntek délelőtt három fiatal pilóta is körözhetett az interlagosi aszfaltcsíkon: A Toro Rossónál Jean-Eric Vergne vezethette Sebastien Buemi kocsiját, a Lotusnál Luiz Razia rövid időre leváltotta Jarno Trullit, míg a HRT-nél a cseh származású Jan Charouz (aki a múltheti abu dzabi teszten gyűjtötte össze a szuperlicenszhez szükséges kilométereit) pedig Vitantonio Liuzzi helyét foglalhatta el. Rajtuk kívül a Force India tartalékja, a 2010-es Brazil GP kvalifikációjának győztese, Nico Hülkenberg is lehetőséget kapott Adrian Sutil helyén.
Vitalij Petrov szintén pihenőre kényszerült, az ő Reanult-ját Romain Grosjean foglalta el.
 
A szokásos ellenőrző körök után elsőként a két Mercedes törte meg a csendet, majd fél óra elteltével még csak a mezőny fele látott munkához. Az élen ekkor Felipe Massa és Michael Schumacher állt 1.15-ös köridőkkel, néhány perc múlva azonban Lewis Hamilton neve mellett máris 1:14-es idő sorakozott. A mclarenest természetesen elsőként Sebastian Vettel ugrotta át, ausztrál csapattársa, Mark Webber pedig szorosan követte a németet, így a leintés előtt fél órával a Red Bullok uralták a versenynaptár egyik legrövidebb pályáját, közben Jenson Button felzárkózott Hamilton és Massa mögé, az ötödik helyre.
Legkésőbb Fernando Alonso hagyta el a boxutcát, és besorolt csapattársa mögé, miközben Button elsőként szorította 1:14 alá a lécet, 1,13.950-es körével, majd ezt követően további egy tizedet javított. Hamilton követte honfitársát, de az utolsó negyed órában Webber egy hajszállál ugyan, de túlszárnyalta az élen álló McLarent.
Vettel egy ideig a garázsban vesztegelt, amíg szerelői a beállításokkal foglaltoskodtak, de az utolsó percekre még kigurult, de köridején már nem javított, így maradt a negyedik helyen. Motorhiba miatt az utolsó percekben már Alonso sem tudott javítani, a spanyolnak le kellett parkolnia belassuló Ferrariját a pálya szélén. A kétszeres bajnok összesen 26 kört tett meg, és végül maradt csapattársa mögött a hatodik helyen.
 
A három nagy csapat után a két Mercedes és a két Force India került be a top10-be, Michael Schumacher, Nico Hülkenberg, Paul di Resta és Nico Rosberg sorrendben.
 
A másfél órás tréning során Kobajasi Kamui, és Jan Charouz is bemutatott egy-egy piruettet, de mindketten autórongálás nélkül korrigálni tudtak. Ezen kívül néhány kicsúszás, de semmi komolyabb incidens nem történt a brazil pályán. Alonso mellett Grosjean is idő előtt, fél órával a leintés előtt volt kénytelen befejezni a szabadedzést, amikor a boxutca kijáratánál kuplung probléma miatt leállt alatta az autó. A francia pilóta mindössze 18 kört tudott megtenni.

  

Első szabadedzés eredménye:

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 brazil nagydíj mark webber első szabadedzés