2011. dec 01.

Ecclestone újabb esélyt adott a 2012-es USA Nagydíjnak

írta: FormaNet
Ecclestone újabb esélyt adott a 2012-es USA Nagydíjnak

A jövő évi USA Nagydíj megrendezése még mindig bizonytalan, annak ellenére, hogy Bernie Ecclestone is lemondóan nyilatkozott a versenyről. Egyes hírgyártó portálok már „hivatalosnak” tekintették, hogy elmarad a futam, amire egyébként valóban nagy esély van, de hivatalossá még nem vált a dolog. A szervezők szeretnék egy évvel elhalasztani, amennyiben a jövő évről nem sikerül mindenki számára megnyugtató megállapodást kötni, ám a jelek szerint apró mentőöveket dobtak a szervezők felé.

Tegnap lejárt a Bernie Ecclestone által szabott igen szigorú határidő, ám a Formula-1 nagyura újabb időpontot adott a szervezőknek. Ecclestone talán lát egy halvány reményt arra, hogy ne kelljen törölni Amerika visszatérését 2012-ben.
 
"Minél hamarabb szükségük van egy kis pénzre, és egy tollra. Ők ezt nagyon jól tudják. A határidő egy szörnyű dolog, mert az emberek mindig a legvégéig elhúzzák a dolgot. De ha nem lesz minden aláírva a Motorsport Világtanács következő ülése előtt, akkor tényleg nem történik meg” – nyilatkozta Ecclestone.
 
A szervezők a munkák leállásakor jelezték, hogy készek kifizetni az elmaradt futam szankcióit, és akkor kérték, hogy amennyiben ez így lenne, akkor egy évvel tolják el a nagydíjat, ám ezeknek a kifizetéseknek finanszírozása sem volt egyértelmű.
 
Ecclestone kissé megváltoztatta a véleményét, és elmondta, kár lenne veszni hagyni a jövő évi bemutatkozó versenyt.
 
"Keményen küzdenek azért, hogy pénzügyi oldalon rendeződjön ez a probléma. Megpróbálják megcsinálni. Mindenki számára veszteség lenne (a futam elmaradása). Szeretnék, ha sor kerülne a versenyre. Inkább szeretném, ha lenne verseny, mint azt hogy elmaradjon.”
 
A csapatok természetesen rendkívül fontosnak tartják az USA visszatérését, hiszen számukra a világ legnagyobb piaca üzleti érdek. Martin Whitmarsh a McLaren csapatfőnöke úgy gondolja, az F1-nek mindent meg kell tennie azért, hogy a problémák ellenére jövőre legyen verseny Austinban. A csapatfőnök nagyon bízik abban, hogy sikerül túllépni a nehézségeken, és jövőre a száguldó cirkusz ismét megérkezik az Egyesült Államokba.
 
"Azt gondolom, hogy számunkra nagyon fontos, Észak-Amerika sikere. Bízom benne, de őszintén csak remélni tudom, hogy sikerül a tárgyalás, és a pozíció megszerzése, de csak Bernie tudja, mi folyik ott. Bernie az elkövetkező napokban találkozik majd az ottaniakkal, és nagyon remélem, sikerül egymáshoz alkalmazkodniuk. Amerika az automobilok hazája, délen ott van nekik a NASCAR, de valóban fontos az F1-nek is bevenni Amerikát. El kell kötelezni magunkat legalább egy öt éves programmal, és akkor valóban kialakíthatjuk az F1-et. Ott is van érdeklődés, és meggyőződésem, hogy komoly sikereket érhetnénk el"- vélekedett Whitmarsh, és a 2005-ös indianapolisi gumibotrányra emlékezve meggyőződése, hogy a sport jó hírneve is sérülhet, ha nem sikerül a jövő évi visszatérés.
 
 
"Indianapolisban ott volt a gumibotrány, bár az egy előző korszak. A dolog nem Bernie hibája volt, az irányító testület reakciója volt kritikus az ügyben, és hiszem azt, hogy ilyen nem történhet meg soha többé. Tény az, hogy nem voltunk sikeresek Észak-Amerikában. Az USA-nak nincs szüksége ránk, éppen ezért tudomásul kell vennünk, hogy ha oda megyünk, akkor sikerre kell vinnünk ezt, függetlenül attól, hogy New Jerseyben is sikereket akarunk majd elérni."
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  
 
Szólj hozzá

f1 forma1 austin ecclestone martin whitmarsh usa nagydíj