2011. dec 07.

A Lotus Renault-nak nincs ideje a jelenlegi pilótái felzárkóztatására

írta: FormaNet
A Lotus Renault-nak nincs ideje a jelenlegi pilótái felzárkóztatására

A Lotus Renault-nál úgy tűnik valóban bizonytalan az eddigi pilóták sorsa, és Kimi Räikkönen csapattársa egy új belépő, "külsős" pilóta lehet. Vitalij Petrov helyzete még pár héttel ezelőtt – Kimi érkezése előtt – viszonylag biztosnak tűnt, ám a finn érkezése megingatta a komoly szponzori háttérrel rendelkező orosz versenyző helyét.

Az istálló kommunikációjában folyamatosan utalt arra, hogy a bőség zavarával küzd, hiszen Petrov mellett Bruno Senna, és a GP2 idei bajnoka (mellesleg a csapatfőnök protezsáltja) Romain Grosjean is a jelöltek között van.
 
Az ügyben most megszólalt a csapat tulajdonosa, a Genii Capital első embere, Gerard Lopez is aki az RTL Rádió Luxemburgnak igen sokatmondó nyilatkozatot tett.
 
"Nem az a kérdés, hogy Vitalij vagy Bruno. A lehető legrövidebb időn belül dönteni fogunk”
 
A lehetséges jelöltek között felmerült a Force India német pilótájának, Adrian Sutilnak a neve is, aki a jelek szerint Nico Hülkenberg érkezése miatt, idei jó eredményei ellenére is távozni kényszerül az indiai alakulattól. Erről nemrégiben Sutil is beszélt, és óvatos célzást tett arra, hogy a finn klasszis személyében a lehető legjobb csapattársa lenne a következő szezonban.
 
Több jel is arra mutat, hogy Senna kedvező bemutatkozása ellenére is kiesett a kalapból, és bár maga az istálló is elismerte, hogy az autó fejlesztése (ami az előre kivezetett kipufogó rendszert illeti) zsákutcának bizonyult, ám ettől függetlenül a brazil pilóta nem tartozik Lopez kedvencei közé.
 
"A szezon második felében két fiatal pilótánk volt. Ők igazán jó vezetők, de jelenleg az F1-ben a legnagyobb probléma a kevés tesztlehetőség. Nekünk most nincs időnk fiatal pilóták felzárkóztatására” – nyilatkozta a jövőre már Lotus néven induló csapat tulajdonosa, Gerard Lopez.
 
Ez a néhány mondat sok mindent elárul az enstone-i  istálló jövő évi terveiről, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Räikkönen érkezésekor a csapatfőnök, Eric Boullier is utalt rá, hogy újabb meglepő bejelentést is tesznek a közeljövőben.
 
A jövő évi pilótapáros kapcsán azonban felmerül néhány üzleti kérdés is. Amennyiben Petrov elhagyja az alakulatot, vajon az orosz szponzorok lesznek-e annyira lojálisak honfitársukhoz, hogy kiszállnak a támogatásból, vagy elfogadják, hogy nemzetiségtől függetlenül is hatalmas reklámértéke van egy Kimi Räikkönen nevével fémjelzett istálló támogatásának. Mint tudjuk, az F1 egy hatalmas üzlet, és az üzletben az érzelmeknek nem nagyon van keresnivalójuk.
 
A Group Lotus hallgatása is elgondolkodtató, hiszen a bejelentés óta, mely szerint jövőre az alakulat egyedüli névadója a Lotus lesz, még nem nagyon szólaltak meg, annak ellenére sem, hogy egy ilyen horderejű platform, a maláj cég márkaépítésének egyik legjelentősebb állomása a jövő tekintetében.
 
A nyáron pletykák röppentek fel azzal kapcsolatban, hogy a Genii Capital komoly tulajdonrész vásárolt a cégnél, sőt a találgatások odáig mentek, hogy a luxemburgi ingatlan-befektető cég lehet a Group Lotus főrészvényese. Akkor ezt mindkét fél cáfolta, de az elmúlt időszak már sokszor bebizonyította, hogy az F1-ben a találgatásoknak mindig van némi alapja. ( a legújabb hírek szerint Kimi Räikkönen részvényeket kaphat  csapatától, amely elvárás a finn részéről, a Williamsnél a tárgyalások kudarcához vezetett)
 
 
Nagy kérdés a Group Lotus kapcsán az is, hogy egy prémium kategóriás sportautókat gyártó maláj konszern akar-e együttműködni egy olyan hétköznapi és olcsó autókat gyártó céggel, mind a Lada, amely a Renault kapcsolat mellett, nagy valószínűség szerint Petrov személye miatt csatlakozott szponzorként a Lotus Renault-hoz. Vannak tehát még nyitott kérdések az alakulat jövőjét illetően, de az ígéretek szerint rövidesen sok kérdésre választ kaphatunk.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  
 

 

Szólj hozzá

f1 lada lotus forma1 kimi raikkonen formula1 adrian sutil bruno senna vitalij petrov genii capital lotus renault romain grosjean gerard lopez