2011. dec 09.

Kérdezz - felelek Romain Grosjeannal

írta: FormaNet
Kérdezz - felelek Romain Grosjeannal

A mai naptól már biztos, hogy Romain Grosjean 2012-ben ott lesz a rajtrácson. A 25 esztendős francia tehetséget többek között jövő évi terveiről, és leendő csapattársáról, Kimi Räikkönenről kérdezték.

 

Romain Grosjean 2012-től Formula-1-es versenyző. Ez hogy hangzik?
 
Romain Grosjean: Formula-1-es pilóta wow! Ez egy valóra vált álom. Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat arra amit érzek. Ez az egész egyszerűen fantasztikus, és már nagyon várom a következő év elejét, március 18-át, az Ausztrál Nagyíjat.
 
Amikor megtutad, hogy Abu Dzabiban és Brazíliában vezethetsz az első szabadedzésen, akkor hogy érezted magad? Talán mint egy gyerek karácsonykor?
 
RG: Amikor két év után visszaültem az autóba, valóban olyan érzés volt, ahogy egy gyerek érzi magát karácsony napján. Most, hogy megvan az ülés a következő évre, még mindig nehéz szavakba önteni amit érzek. Kicsit olyan, mint a láng - már egy ideje ég bennem, de most fellobbant. Minden nap boldogsággal tölt el, hogy esélyt kaptam arra, hogy újra a Formula-1-ben legyek. Ez fantasztikus.
 
Mit gondolsz, mennyire volt befolyással az idei GP2-es győzelmed, és a szabadedzéseken nyújtott teljesítményed arra, hogy végül te kaptad meg az ülést?
 
RG: Úgy gondolom, hogy a GP2-es szezon segített abban, hogy versenyzőnek neveztek ki, mert az emberek azt remélhetik, megmutathatom majd, hogy felnőttem, beértem, és már ezen a szinten alkalmas vagyok arra, hogy a csapat pilótája legyek. A két szabadedzés Abu Dzabiban és Brazíliában egyfajta értékelése volt annak, hogy javultam, jobban megbírózok a nyomással, és gyorsabb vagyok. Mindezekhez a tényezőkhöz hozzájönnek még GP2-es eredmények, és ezek mind segítettek nekem abban, hogy 2012-ben a LRGP versenyzője legyek.
 
Mindig szeretted a Formula-1 és az autóversenyzés technikai oldalát. Mennyire lesz hasznos számodra ez a képességed?
 
RG: A tesztek számának csökkenése a versenyzőktől elvár egyfajta műszaki ismeretet, aminek most még nagyobb a jelentősége. Nagyon szeretek együtt dolgozni a mérnökökkel, közösen próbáljuk megérteni, hogyan lehet javítani az autón, hogy a munkák a helyes irányba haladjanak tovább. Ezek nagyon érdekelnek. Sokat tanultam az autósportok különböző területein, ahol eddig versenyeztem, valamint a Pirelli tesztjein is. Remélem, és meggyőződésem, hogy jól együttműködünk, és jó munkát végzünk majd együtt a csapattal annak érdekében, hogy megtaláljuk a megfelelő irányt, és bízom benne, hogy már a szezon elejétől jók leszünk.
 
A következő évben nem mással, mint egy korábbi világbajnokkal, Kimi Räikkönennel leszel egy csapatban, ezért hozzá kell szoknod, hogy egy bajnokkal versenyzel.
 
RG: Kezdek hozzászokni, hogy világbajnokok a csapattársaim, Fernano Alonso után most Kimi Räikkönen. Ez egy igazán nagy szerencse, mert rengeteget tanulhatok tőlük. Mivel az autó ugyanaz, ezért a versenyző bizonyíthatja kvalitásait.

 
Mit tanulhatsz Kimitől, és milyen hatással lehet a csapattársad a teljesítményedre?
 
RG: Kimi Räikkönen egy nagyszerű versenyző, neki semmit sem kell már bizonyítania. Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy együtt dolgozhatok vele. Hiszem, hogy én is adhatok valamit a csapatnak, mert elég jól ismerem a Pirelli gumikat. Ő is ismeri azokat a raliból, de az nem a Formula-1. Úgy gondolom, hogy egy jó párost alkothatunk, és a sebesség az egyik legfontosabb plusz a csapat számára.
 
Mik az ambícióid és az elvárásaid a következő évre?
 
RG: A legnagyobb elvárásom az, hogy élvezzem a szezont. Nem feledkezek meg arról, hogy F1-es versenyzőnek lenni egy álom, és egy igazán rendkívüli dolog. Ezek most a legfőbb gondolataim, és az, hogy mennyire élvezni fogok minden egyes pillanatot, amit az autóban tölthetek. Természetesen az eredmények kapcsán is vannak céljaim, mégpedig az, hogy mindig nagy mosollyal az arcomon száljak ki az autóból.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 lotus formula 1 romain grosjean