2011. dec 16.

Jean-Eric Vergne magabiztosan készül F1-es debütálására

írta: FormaNet
Jean-Eric Vergne magabiztosan készül F1-es debütálására

A Formula-1-ben 2009 óta nem volt francia pilóta a rajtrácson, a következő szezonban azonban mindjárt három versenyző is képviseli majd Franciaországot, köztük Jean-Eric Vergne, a Toro Rosso újonca. A 21 esztendős Red Bull növendék néhány szabadedzésen, valamint a fiatal pilóták tesztjén bebizonyította a csapatnak, hogy megérett a feladatra, az igazi megmérettetés azonban még csak most következik, hiszen innentől kezdve már motorsportok csúcsán kell helytállnia.
 
Hogyan értesültél hírről, hogy teljes értékű F1-es pilóta lettél?
 
Jean-Eric Vergne: Éppen otthon voltam Párizsban, amikor a hívást kaptam. Nagyon izgatott voltam, és legszívesebben mindenkinek elújságoltam volna, de nem mertem telefonálni senkinek, amíg a csapat nem szólt, hogy a hivatalos sajtóközlemény kikerült. Miután ez megtörtént, először felhívtam a szüleimet, majd a családom többi tagját, és persze az edzőmet, valamint azokat az embereket, akik segítettek nekem abban, hogy idáig eljussak. Ezt követően pedig már nem is nagyon tudtam hívni senkit, mert megállás nélkül csörgött a telefonom.
 
Említetted, hogy sok ember segített neked eddigi karriered során, így most itt a megfelelő pillanat, hogy köszönetet mondj nekik.  
 
JEV: Nyilvánvaló, hogy a Red Bull áll a lista tetején, hiszen nélkülük talán most épp a főiskolán lennék, és nem a Formula-1-ben. Ezen kívül a Francia Motorsport Szövetség, az FFSA is nagyon sokmindenben támogatott már a gokartos éveimtől kezdődően, illetve az Autosport Akadémiától is sok segítséget kaptam mielőtt még bekerültem a Red Bull programjába. 
 
Volt valamilyen más terved is 2012-re nézve?
 
JEV: Azt hiszem, lehettem volna tartalékpilóta a csapatnál, és a pénteki edzéseken vezethettem volna, közben talán maradtam volna a WSR-ben. De most már nem kell ilyesmiken gondolkodnom, hiszen a lehető legjobban alakultak a terveim.
 
Miután egy ezüstéremmel zártad az évet a Renault 3.5 bajnokságban, elég mozgalmas időszak következett számodra, hiszen a Scuderia Toro Rosso autóját vezethetted a szabadedzéseken, illetve a fiatal versenyzők tesztjén pedig a Red Bull Racing autóját kaptad meg. Nagyobb volt a nyomás  rajtad ebben az időszakban?
 
JEV: Számomra ez mindig ugyanolyan. Mindig ugyanazt érzem amikor a volán mögött ülök. Nem érzem magam nyomás alatt, csak megpróbálom a lehető legjobbat nyújtani, és odatenni magam szakmailag is amennyire csak lehetséges.
 
Mit gondolsz Daniel Ricciardóról, jól ki fogtok jönni egymással?
 
JEV: Szerintem fantasztikus, hogy ő lesz a csapattársam, hiszen egy nagyszerű srác, és kedvelem mint barátot. Együtt csatlakoztunk a Red Bull programjához, így már hosszú ideje ismerjük egymást, és más szériákban is dolgoztunk már együtt. A vezetési stílusunk hasonló, ami további pozitívumot jelent számunkra a jövő év tekintetében. Dan valószínűleg némi előnyben lesz hozzám képest, hiszen idén 11 versenyen rajthoz állt, de majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, és még a téli tesztek ott vannak előttünk, mielőtt megkezdődik a versenyszezon. Tudom, hogy nagyon sokat kell tanulnom, és remélem, hogy ezt nagyon gyorsan véghez tudom vinni. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon nehéz lesz, ugyanakkor azt is tudom, hogy általában könnyen tanulok, és nagyon gyorsan alkalmazkodok. Így volt ez mindenhol, ahol eddig megfordultam. Persze a Formula-1 az más, sokkal keményebb mint a többi kategória, de úgy érzem menni fog.

 
Mik a terveid a februári tesztekig?
 
JEV: Miután a szimulátorban eltöltök egy kis időt, azután a családommal töltöm a karácsonyt, a maradék időben pedig edzeni fogok, hiszen fontos, hogy jól felkészült legyek az előttem álló hosszú és kemény szezonra.

Most, hogy aláírtál, ez azt is jelenti, hogy a Toro Rosso jövő évi autójának műszaki munkálataiba is részt veszel?
 
JEV: Az elmúlt néhány hónapban már együtt dolgoztam a csapattal és a mérnökökkel, így volt alkalmam megfigyelni dolgokat. Természetesen a következő hetekben ellátogatok a gyárba, hogy találkozzam a mérnökökkel, és, hogy kicsit jobban megismerkedjek a csapattal. Van még néhány kérdés a fejemben, így hasznos lesz ezeket tisztázni, mielőtt elfoglalom a helyemet a pilótafülkében.
 
FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 formula 1 toro rosso jean eric vergne