2011. dec 17.

Domenicali úgy érzi, hatékony döntések születtek a jövő évi sikerek érdekében

írta: FormaNet
Domenicali úgy érzi, hatékony döntések születtek a jövő évi sikerek érdekében

A Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali pénteken a csapat hivatalos weboldalán, videó chates beszélgetés keretén belül válaszolt néhány rajongói kérdésre. Több, mint ezer tag követte az eseményt, a lehetőséghez jutó rajongók pedig természetesen nagyon kíváncsiak voltak és többek között a 2012-es konstrukcióról, a jövő évi elvárásokról, az új technikai igazgató, a nyáron Aldo Costát váltó Pat Fry szerepéről, és néhány személyes dologról is faggatták a csapatfőnököt.

 
A beszélgetés rögtön egy műszaki kérdéssel kezdődött:
Gondolja, hogy a fúvott diffúzor betiltása, és a technikai igazgató, Pat Fry hozzájárulása (tavaly ilyenkor még Aldo Costa volt ebben a pozícióban – a szerk.) segítségére lesz majd egy győztes 2012-es szezonnak?
 
"A tilalom a leszorítóerő generálásban játszik szerepet, ami nagyon fontos, mert ez ebben az évben problémát okozott, és ezért sem volt megfelelő a 2011-es teljesítményünk. Valamint azért is fontos, mert így az aerodinamikai fejlesztések visszatérnek arra  a szintre, amin hónapokig dolgoztunk. Ami Pat Fry-t illeti, nem hiszek abban, hogy ez egy személyen múlna, a döntéseknek kell olyan irányba mutatniuk, hogy az javítson a csapaton. Mindenki nagyon motivált, a cél pedig világos” – fogalmazott Domenicali, majd egy hasonló, a technikai igazgató személyét firtató rajongói kérdésnél kifejtette, hogy a döntést objektíven nyilván majd az eredmények fogják igazolni.
 
"Mint ahogy az imént is említettem, egy szervezetben ezen a szinten már nem egy-egy személyről kell beszélünk. Azt gondolom, hogy köszönettel tartozunk Aldo Costának, hiszen neki köszönhetően nyertünk néhány címet, és egy nagyon profi szakember. Néha fel kell rázni kicsit a dolgokat ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja a pozitív szempontokat. Hogy a választásunk jó volt-e, az majd az eredményekből kiderül.”
 
Természetesen a várva várt kérdések is megérkeztek, mégpedig, hogy mit vár a 2012-es autótól, és milyen intézkedések történtek annak érdekében, hogy jövőre a csapat elkerüljön egy olyan nem túl kielégítő szezont, mint az idei volt.
 
"Először is, történt pár változtatás a csapat szerkezetében, és a jövő év elején lesz még néhány. Másodszor tisztában vagyunk azzal, hogy nem szabad lebecsülnünk a fejlesztések különböző területeit. Biztosítanunk kell, hogy az autó minden területen nagyon hatékony legyen, és a leszorítóerővel se legyen probléma, mert idén ez gyenge pontunk volt. Mindezek mellett reálisnak kell lennünk, bíznunk kell a szakembereinkben, és akkor nagy meglepetés nem történhet. Azt gondolom, hogy nagyon hatékony döntéseket hoztunk. Vissza akarunk térni oda, ahol voltunk.”
 
"Ami a jövő évi terveinket illeti, már több hónappal ezelőtt neki kezdtünk az új projektnek. Papíron minden pozitív, de meg kell várnunk, hogy mi történik majd a pályán. Minden jel arra mutat, hogy ez egy versenyképes autó lesz, de egyelőre maradjunk két lábbal a földön, és várjuk meg, hogy ezt le is tudjuk ellenőrizni.”
 
Az elmúlt hetekben több forrásból is olyan pletykák láttak napvilágot, miszerint Robert Kubica válthatja Felipe Massát 2013-ban, ám Domenicali ebben a témában finoman kitért a válasz elől.
 
"Ezek csak találgatások, amik mindig is taktikai részei voltak a játéknak, és mindig is vannak ilyen pletykák. Egy remek szezonra számítok Felipétől, remélhetőleg felzárkózik és újra formában lesz.”
 
A jövő évi szezon gondolatai után néhány személyes kérdésre is sor került, Domenicali például a saját posztjáról, munkájáról is beszélt.  
 
"Teljes odaadással gondolok a munkámra és a vállalatra, amely nagyon sok mindent adott nekem. Késztetést, hogy folyamatosan, mindenkitől tanuljak valamit, hogy mindenre oda kell figyelni, ami körülöttünk történik, és legfőképpen, hogy soha nem szabad feladni, különösen nem nyomás alatt. Elfogadni a túlzások nélküli kritikákat, és hogy mindig pozitívan kell megközelíteni a dolgokat, ez úgy általában az élet egyéb területeire is igaz.”
 
Vezetett már egy üléses F1-es Ferrarit?
 
"Nem. Az életben meg kell osztani kompetenciákat, de szerencsés vagyok, mert háromszemélyesben már ültem.”
 
Mit tervez a téli vakációra?
 
"Csak fent leszek a hegyekben a családommal. Ez egy nagyon intenzív év volt, és nem szabad elfelejteni, hogy sok minden más van még körülöttünk, ami nem Formula-1: kicsivel több nyugalomban reménykedem, és azt hiszem a Jézuska pontosan tudja mit kell hoznia nekem idén.”
 
 
FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

ferrari f1 fejlesztések 2012 formula 1 stefano omenicali