2011. dec 21.

A McLaren orvosa szerint Kimi könnyebben visszarázódik majd, mint anno Schumacher

írta: FormaNet
A McLaren orvosa szerint Kimi könnyebben visszarázódik majd, mint anno Schumacher

Kimi Räikkönen két év szünet után, 2012-ben a Lotus versenyzőjeként újra a király-kategória mezőnyének tagja lesz, és elkerülhetetlen, hogy a finn klasszis visszatérését ne előzzék meg olyan kérdések, hogy vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy formába lendüljön?

 
A nagyközönség legutóbb Michael Schumacher visszatérésekor tapasztalhatta meg, hogy a Formula-1-ben egy top pilótának mennyit jelent néhány év kihagyás. Szabályváltozások, új abroncsok és számos olyan körülmény, amiben a többiek előnyben vannak, legalábbis egy bizonyos ideig.
A McLaren Mercedes orvosa, Aki Hintsa mindenesetre úgy gondolja, hogy ami a fizikai erőnlétet illeti, Kiminek sokkal könnyebben megy majd a visszarázódás, mint anno a hétszeres bajnoknak. A finn szakember ezt elsősorban az életkorral magyarázza, illetve azzal, hogy a két év szünetben a finn klasszis nem hagyott fel az autósporttal.
 
"Fizikailag Kimi egyértelműen csúcsformában van, ezért nyilvánvaló, hogy könnyebb lesz számára a visszatérés, mint két évvel ezelőtt Michael Schumachernek volt. Először is Kimi jóval fiatalabb, mint Michael, másrészt nem volt olyan távol az autósporttól amíg nem az F1-ben volt, hiszen ez alatt az idő alatt is versenyzett egy fizikailag megterhelő kategóriában.”
 
A januárban 43. életévét betöltő Schumacherrel szemben Kimi csak 32 éves. Az életkornak legalább annyi jelentősége van, mint a fizikai felkészültségnek, hiszen a biológiai folyamat része, hogy az idő múlásával nem csak az életvezetéssel kapcsolatos habitus változik (pl. kevesebbet kockáztatunk stb.), de 40 éves korban már kognitív képességek is gyengébbek. A reakcióidő, a gondolkodás, a döntéshozás ideje, és a reflexek lassulnak. Lassul az információ feldolgozásának útja, az analízis, a bejóslás, és a munkamemória. Természetesen egy autóversenyzőt nem egy átlagemberrel kell összehasonlítani, ettől függetlenül Hintsa szerint az életkor szintén rengeteget számít, főleg a versenysportban.
 
"Ebben a szakaszban 10 év korkülönbség nagyon jelentős tényező a versenysportban. Amikor egy sportoló eléri 40. életévét, a reakcióidő lassulni kezd, és semmit sem lehet ellene tenni, ez egy természetes folyamat. Az időt nem lehet visszaforgatni.”
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 kimi räikkönen michael schumacher