2011. dec 31.

Az angol királynő kitüntette Newey-t és Mansellt

írta: FormaNet
Az angol királynő kitüntette Newey-t és Mansellt

Adrian Newey és Nigel Mansell az év utolsó napján kitüntetésben részesült az angol királynő újév tiszteletére közzétett jegyzékében.
 
A New Years Honours listán a Red Bull zseniális főtervezője, Adrian Newey a motorsportért tett szolgálataiért OBE (tiszt) (Order of the British Empier), a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetésben részesült.
 
Az 53 esztendős szakember korábban a Williams és a McLaren csapatnak is tervezett világbajnok konstrukciókat, F1-es karriere alatt összességében 16 egyéni és konstruktőri címet ünnepelhetett, köztük 1992-ben Nigel Mansell és a Williams bajnoki tórfeáját.
 
Mansell, a Formula1 1992-es világbajnoka korábban már részesült OBE kitüntetésben, most pedig mint az Egyesült Királyság ifjúsági jótékonysági szervezetének elnöke, a gyermekekért és fiatalokért tett szolgálataiért a CBE (Commander of the British Empier),  a Brit Birodalom Érdemrendjének Parancsnoki fokozata kitüntetést kapta meg.
 
A Brit Birodalom Érdemrendje (The Most Excellent Order of the British Empire) lovagrendet V. György alapította 1917-ben, a rendnek öt fokozata van, mely fokozatok polgári, és katonai fokozatok is egyben. A Newey által kapott kitüntetés a második, míg a Mansell által kapott cím a harmadik fokozat. A negyedik és ötödik fokozattal automatikusan együtt jár a név előtt használatos "Sir" megszólitás (nők esetén a Dame), ami már hivatalos lovagi címet jelent. A két kitüntetett jelenleg a lovagrend tiszteletbeli tagja.   

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 adrian newey nigel mansell