2012. jan 02.

2012 - Francia forradalom az F1-ben?

írta: FormaNet
2012 - Francia forradalom az F1-ben?

Volt idő, amikor Franciaország jelentős szerepet játszott a Grand Prix-k történelmében, sőt az első modernkori Grand Prix verseny is az országhoz kötődik, éppen ezért szégyenletes, hogy a Francia Nagydíj immár 2008 óta hiányzik az F1-es naptárból. 2012-ben azonban megcsillan a remény, hiszen három francia versenyzőnek köszönhetően ez megváltozhat. 
 
 
Az utolsó Francia Nagydíj 2008-ben volt a Magny-Cours-i versenypályán (dobogósok: Felipe Massa, Kimi Räikkönen, Jarno Truli), és bár azóta számos hír látott napvilágot akár egy új pályáról, vagy éppen lehetséges befektetőkről, ám ezidáig semmi nem valósult meg. Jelenleg is vannak olyan spekulációk, hogy Franciaország Belgiummal felváltva rendezne F1-es nagydíjat.
A Marseille közelében lévő Circuit Paul Ricard alkalmas is lenne, hiszen egy jelenleg is működő létesítmény, nem mellesleg az pálya tulajdonosa, a Formula-1 főnökének, Bernie Ecclestone-nak a cége, az Excelis. A versenypálya modern, és sokak szerint a világ egyik legbiztonságosabb pályája.
 
Ami a versenyzőket illeti, a Formula-1 több mint hat évtizedes történelmében nagyon ritkán fordult elő, hogy francia versenyző nélkül zajlott le 1-1 szezon. Mindössze 1965-ben, 2005-ben, 2007-ben, és az utóbbi két szezonban (2010-2011) nem szerepelt francia pilóta a bajnokságban.
Az utolsó teljes szezonos versenyző Sebastien Bourdais volt, aki 2008-ban a Toro Rosso csapatnál debütált, és a 2009-es Német Nagydíj volt az utolsó versenye a szériában. 
Az utóbbi években (minden bizonnyal Michael Schumacher hatalmas sikereinek is köszönhetően) a németek uralták az F1-et (létszámban), de talán most Franciaország beleunt a német uralomba, és 2012-től egyfajta "francia forradalom" bontakozhat ki.
Bár a versenynaptárban egyelőre még nem tért vissza az ország, de amíg 2010-ben és 2011-ben egyetlen francia versenyző sem sorakozhatott fel a rajtrácsra, addig idén már hárman képviselik Franciaországot a király-kategóriában.
 
Romain Grosjean már nem idegen a Formula-1 számára, hiszen néhány versenyen rajthoz állt 2009-ben a Renault színeiben. Grosjean kettős állampolgár (francia és svájci), de francia versenyzői engedéllyel rendelkezik. 1986-ban született, és idén Kimi Räikkönen csapattársaként bizonyíthat a fekete-arany Lotusban.
 
Charles Pic a 2012-es idény egyik újonca lesz. Ezelőtt versenyzett a Formula Renault és a GP2 sorozatban. 1990-ben született, és Timo Glock mellett kezdheti meg első F1-es szezonját a  Marussiánál.
 
A harmadik francia pilóta a Red Bull pártfogoltja, Jean-Eric Vergne, aki korábban Formula Renault, F3 és GP3 szériákban bontogatta szárnyait. Éppen egy idős (22 éves) csapattársával, Daniel Ricciardóval, akivel együtt Toro Rosso csapatnál debütál a szériában.
 
Három tehetséges, fiatal versenyző jelenléte igazán jó hír a francia autósport rajongóknak, hiszen nekik köszönhetően országukban újra megnő majd az érdeklődés az F1 iránt, ami jelentősen befolyásolhatja, hogy a Francia Nagydíj ismét bekerüljön a programba, és gyarapítsa az egyébként csökkenő európai helyszínek számát.

Az utolsó francia versenyző, aki F1-es nagydíjat nyert, Olivier Panis volt. 1996-ban, az esős Monacói Nagydíjon mindössze három pilóta látta meg a kockás zászlót, elsőként a Ligier Mugen Hondával versenyző, 14. helyről startoló Panis, aki első (és egyben utolsó) F1-es futamgyőzelmét ünnepelhette.
 
Franciaországnak egyetlen egy F1-es világbajnoka volt eddig, a négyszeres bajnok, Alain Prost személyében.
Futamgyőzelmek számát tekintve az ország azonban az előkelő negyedik helyet foglalja el az örökranglistán, 79 győzelemmel, ebből 51 diadal Prost professzor nevéhez köthető.
1. Egyesült Királyság: 218
2. Németország: 124
3. Brazilia: 101
4. Franciaország: 79
 
Idén talán újra egy sikeres korszak születésének lehetünk szemtanúi…
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

franciaország f1 formula 1 francia nagydíj romain grosjean jean eric vergne charles pic