2012. jan 10.

Az F1 legnagyobb pénzügyi botránya van kialakulóban?

írta: FormaNet
Az F1 legnagyobb pénzügyi botránya van kialakulóban?

Amíg már csak 68 nap van hátra a 2012-es Formula-1-es szezon nyitófutamáig, és az alakulatok, és pilóták lassan megkezdik felkészülésüket a téli szünet után, addig a száguldó cirkusz pénzügyei körül kialakult botrány tovább gyűrűzik, egyre több személy válik valamiféleképpen érintetté a dologban.

Röviden az eddigi történések:
Mint arról már többször is írtunk, egy bankárt, nevezetesen Gerhard Gribkowskyt a német ügyészség azzal gyanúsítja, hogy a Formula-1 2006-os eladásakor csúszópénz fejében alulértékelte egykori bankja (a Bayerische Landesbank) felé a száguldó cirkusz részvényeit, így az Ecclestone érdekeltségébe tartozó CVC jóval ár alatt juthatott az F1 jogainak és egyéb üzleti lehetőségeinek birtokába.
 
A FOM teljhatalmú ura először határozottan tagadta, hogy érintett lett lenne az ügyben, majd amikor a nyomozás bebizonyította, hogy a bankár számlájára összesen 50 millió dollár érkezett Ecclestone két offshore cégétől, akkor azt állította, hogy tanácsadói szerződés alapján történt kifizetés. Végül amikor tanúként is kihallgatták azt mondta, hogy a bankár megzsarolta azzal, hogy hamis információkat juttat el a brit adóhivatalhoz, ezzel komoly kellemetlenséget, és nem mellesleg anyagi kárt okozva az F1 vezérének.
 
Gribkowsky lassan egy éve van előzetes letartóztatásban, és 2011 őszén vádat is emeltek ellene, a vád pedig nem más, mint korrupció és hűtlen kezelés. Az ügy kimenetele szempontjából igen lényeges az a tény, hogy a korrupcióhoz minimum két fél kell, és jelenleg csak a megvesztegetett ellen emelt vádat a német ügyészség. A brit hatóságok már jelezték, hogy amennyiben Ecclestone nem tisztázza magát teljes mértékben, úgy a szigetországban vizsgálatot indítanak ellene, és egy ilyen eljárás rendkívül sokat árthat mind a FOM vezérnek, mind pedig a sportnak.

 
Hétfőn folytatódott a per, ahová az F1 jelenlegi tulajdonosa, a CVC ügyvezetője,  Donald Mackenzie is idézést kapott, amikor is tanúként hallgatták ki.  Mackenzie hétfői tanúvallomásának talán legfőbb mondanivalója az volt, hogy az F1 részvények 67 százalékának felvásárlásával tulajdonképpen a száguldó cirkuszt mentették meg a szétszakadástól.
 
"Annak idején a Formula-1 nagy bajban volt, beleértve azt is, hogy a csapatok elhagyják. Mi valójában egy voltunk azon nagyon kevés vállalkozás közül, akik meg tudták venni, így az ajánlat úgy tűnt, mintha az égből pottyant volna ránk.”
 
A Financial Times emlékeztet Mackenzie egykori kijelentésére, mely szerint az F1 megvásárlása nagyon nagy kockázatú befektetés volt, és ez részben ellent mond mostani kijelentésének. A CVC jelenleg egyike a világ öt legnagyobb magántőke befektetési társaságának, így számukra sem mindegy, hogy milyen lesz az ügy kimenetele.
 
A dolgot bonyolítja (és az ügyészség munkáját jelentősen nehezíti) sőt a vádat gyengíti az a tény, hogy az egykori eladó, a Bayerische Landesbank nyilatkozata szerint az egykori kb. 1.6 milliárd dolláros vételárat reálisnak tartják, nem érzik úgy, hogy alulértékelve adták volna el a részvényeket.
 
Az ügy rendkívül szövevényes, különösen, ha figyelembe vesszük azokat a híreket, melyek szerint újra eladó lehet az F1.
A nyáron egy meglepő fantomajánlat érkezett az F1 felvásárlása kapcsán, mely mögött a News Corp., és a Ferrarihoz köthető kapcsolatokról is ismert olasz befektető, az Exor állt, ám az ajánlat csupán a sajtón keresztül történt meg. Akkor Ecclestone határozottan elutasította azt az elgondolást, hogy eladó lenne az F1, azóta azonban egyes nyilatkozataiból az tűnik ki, hogy mégis fontolgatja a dolgot.
 
Martin Whitmarsh, a FOTA elnöke a fantomajánlat kapcsán a tavaly a Török Nagydíjon jelezte, hogy a csapatok is részesedést kérnének egy esetleges eladás kapcsán, ám akkor erről a FOM vezére hallani sem akart. A szezon vége felé azonban már úgy nyilatkozott, hogy nem tartja kizártnak, hogy a csapatok a részesedésüket részvényekben kapják majd meg.
Erről az Indiai Nagydíjon beszélt a fehér lovag, amikor azt is elmondta, hogy esetleg a malajziai tőzsdén értékesítenék a részvényeket, ezzel ázsiai befektetőket vonzanának a szériába.
 
Hogy az F1 eladásával kapcsolatos véleményváltozásnak van-e bármi köze a most folyó perhez, ezt talán csak maga Ecclestone tudja, ám az mindenképpen figyelemre méltó, hogy a CVC, mint befektetési társaság, a középtávú üzleti terveiben először 2018-ig akart az F1 főrészvényeseként tulajdonosi jogokat gyakorolni. A büntetőper tehát egyelőre egy vádlott főszereplésével folytatódik, és hogy lesznek-e újabb vádemelések, az még a jövő zenéje, ám a sport érdekei, és nemzetközi megítélése mindenképpen azt kívánja, hogy mind a CVC, mind pedig Bernie Ecclestone mihamarabb tisztázza magát, úgy hogy közben azért a teljes igazság is kiderüljön.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 forma1 ecclestone f1 pénzügyek cvc f1 korrupció gibkowsky