2012. jan 11.

Legális a Lotus legújabb innovációja

írta: FormaNet
Legális a Lotus legújabb innovációja

A Lotus 2011-es meglepő újítása, az elől kivezetett kipufogó egyértelműen zsákutcának bizonyult, ám az idei innováció, amely egy reaktív futómű, már sok csapat figyelmét felkeltette. A rendszer eddigi gyenge pontja az volt, hogy megfelel-e a jelenleg érvényben lévő műszaki szabályoknak. Az FIA szerdán rábólintott a Lotus megoldására, így immár teljesen legális.

Az indok talán kicsit érdekes, főleg annak tükrében, hogy miután a koncepció lényegét értelmezték, a rivális csapatokban kétségek merültek fel, mégpedig azért, mert a rendszert a pilóta a fékpedál megnyomásával aktiválja.

Ebben az esetben azonban önmagában a fékezés is sértené a szabályokat, hiszen az autó menetmagassága (a fizika törvényeinek engedve) fékezéskor is változik.
 
A technikai szabályzat 3.15-ös cikkelye úgy fogalmaz, hogy az autóban tilos minden olyan rendszer vagy eszköz használata, amelyet a versenyző arra használ, hogy mozgatásával megváltoztatja a kocsi aerodinamikai tulajdonságait. A 3.18-as pont egyetlen kivételt tesz, mégpedig a DRS használatát.
 
A fent leírtakon túl a legalizálás indoka, hogy bár a rendszer javítja az autó stabilitását és aerodinamikai teljesítményét a fékezéskor, de ehhez nem egy külön mozdulatra van szüksége a pilótának.
 
Ez inkább minősül reaktív féknyomatéknak, amely közvetlenül kapcsolódik a felfüggesztéshez, éppen ezért nem mozgó aerodinamikai elem, ez egy független tömegcsillapítási rendszer. Az a tény, hogy nem a pilóta hozza közvetlenül működésbe, hanem része a felfüggesztésnek, egyben azt is jelenti, hogy megfelel a Formula-1 műszaki előírásainak.

 
Most, hogy az Lotus innovációja zöld utat kapott, a rivális alakulatok is törhetik a fejüket hasonló megoldáson, ám természetesen a más csapatok által megalkotott, elvben hasonló koncepciókat is el kell fogadtatni az FIA műszaki részlegével.
 
Az autosport.com úgy értesült, hogy már az egyik élcsapat is benyújtott hasonló tervet az FIA-hoz, amit már ebben a szezonban alkalmazni szeretnének.
 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 lotus formula 1 fia reaktív futómű