2012. jan 12.

A Williamset segíti az olimpiai bajnok, Michael Johnson

írta: FormaNet
A Williamset segíti az olimpiai bajnok, Michael Johnson

A legendás Williams csapat továbbra is keresi útját, második pilótáját és szponzorait, hiszen az istálló jelenleg egyetlen komoly támogatóval, a venezuelai PDVSA-val rendelkezik Pastor Maldonadónak köszönhetően. Mivel a pénz kulcsszerepet játszik a sikerekben, ezért a csapat most új kapcsolatok és együttműködések kiépítésével próbálja kirángatni magát a gödörből.

Az istálló anyagi válsága és 2011-es kudarca (már az elmúlt évek sem mondhatók sikertörténetnek a csapat életében) természetesen komolyan összefügg, és egyféle 22-es csapdájaként igen nehéz feladatot ró Sir Frank Williams menedzsmentjére.
 
A társalapító, és a csapat technikai igazgatója, Patrick Head F1-ből történő visszavonulása nagy űrt hagy maga mögött, ám Frank Williams abban bízik, hogy a fiatal műszaki gárda egy lendületes, és innovatív megközelítéssel pótolni tudja Head hatalmas tapasztalatát.
 
A gyárban és a szezon alatt a boxban folyó munka alapozza meg az autó teljesítményét, és abban a szériában, amit az autósportok király-kategóriájának szokás nevezni, minden tizedmásodperc számít, és minden tizedért komolyan meg kell küzdeni.
 
Az F1-es csapatoknál a megfelelő mentális és fizikai állapot döntő fontosságú, ám nem elég ha a pilóták felkészülése tökéletes, az istálló teljes személyzetének a toppon kell lennie, minden tekintetben.
 
Éppen ezt célozza meg a Williams új együttműködési megállapodása a Michael Johnson Performance Inc-vel. Az új partner világszínvonalú szakértelmével és speciális képzési rendszerével idén igyekszik az alakulat személyzetét a lehető legjobb formába hozni, és tartani, mind fizikailag, mind pedig mentálisan.
 
A céget a legendás amerikai sportoló, a négyszeres olimpiai bajnok, többszörös világbajnok, és világcsúcstartó futó, Michael Johnson alapította 2007-ben.
Az MJP Center fiatal profi sportolók képzésével, teljesítményük növelésével, a gyorsaság, állóképesség és az erő minél magasabb szintre hozásával foglalkozik, egy saját maguk által kidolgozott képzési elv alapján, szinte minden sportágban.
Most ez a szakértelem érkezett meg a Williamshez, és a partnerség keretében az MJP Center a magas színvonalú felkészítésért cserébe megjelenést kap a csapat autóin, és az alakulat ruházatán is.
A képzés legfőbb célja, hogy a megfelelő fizikai, és mentális felkészítés, és szintentartás eredményeként a teljes személyzet összpontosítása maximális legyen mind a gyárban, mind a versenyek alatt a boxban, és természetesen a pilótafülkében.
 
 
Sir Frank Williams és Michael Johnson ismeretsége még arra az időre nyúlik vissza, amikor Johnson is aktív sportoló volt.
Erről az ismeretségről, illetve az együttműködésről a következőket nyilatkozta a futó legenda: "Nagyon izgatottak vagyunk a Williams F1 Team együttműködés kapcsán. A Williams ismert az egész világon, az egyik legsikeresebb csapat a Formula-1 történelmében, hatalmas sikereket ért el az évek során, és várjuk, hogy segíthessük őket a bajnoki hagyományok folytatásában. Én azóta vagyok nagy rajongója a Formula-1-nek, mióta részt vettem Spában az első nagydíjon, 1990-ben, ahol az a megtiszteltetés ért, hogy találkozhattam Sir Frank Williamsszel. Biztos vagyok benne, hogy az MJP tapasztalata, és biomechanikai szakértelme, amelyből számtalan amerikai futballista, a Premier League labdarugó csapatai, és számtalan olimpiai csapat is profitált már, a Williams pit személyzetének is hasznára lesz. Célunk, hogy minden alkalommal század-, sőt tizedmásodpercekkel csökkentsük a boxkiállások idejét.”
 
A csapatfőnök is lelkesen beszélt az új együttműködésről.
Frank Williams elmondta: "Amikor a közelmúltban találkoztam Michaellel, ismét elmondta, hogy alapított egy céget, ami a sportteljesítmények növelésére specializálódott. Nagyon szerettem volna megtudni, hogyan tudna segíteni a csapatnak, mivel úgy tűnik, nagyon sok területen közösek az elvárásaink. Michael sporteredményei magukért beszélnek, és a világ egyik leggyorsabb embere, ezért minden bizonnyal sok mindent át tud adni nekünk a saját versenyképességének elveiből. A Formula-1 minden szempontból a versenyzésről szól. Mindannyian tudjuk mennyire fontos, hogy minél rövidebb időt töltsünk a boxutcában, így izgalmas lesz látni, Michael és csapata hogy tud ebben nekünk segíteni. Mindannyian nagyon várjuk már, hogy együtt dolgozzunk az elkövetkező években."   

 
A Williams tehát a legkisebb részletekre is odafigyel, ám ezzel a partneri együttműködéssel még nem oldódik meg a csapat legalapvetőbb problémája, a mára már állandósulni látszó pénzhiány. Természetesen az új partnerség is hozzájárulhat az istálló teljesítményének növeléséhez, az eredményességhez, ami a távlatokat tekintve pénzt is jelenhet majd, ám ha a legendás alakulatnak nem sikerül komoly pénzügyi támogatót is találnia (hiszen a fejlesztéseken és magán a csapaton ez segítene leginkább), akkor az elkövetkező év/évek a túlélésről szólhatnak majd, akármennyire is fittek és koncentráltak lesznek a szerelők a gyárban és a boxban.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 forma1 michael johnson williams f1 mjp inc.