2012. jan 12.

Grosjean: Mindig különleges érzés először ülni az új autóban

írta: FormaNet
Grosjean: Mindig különleges érzés először ülni az új autóban

Romain Grosjean miután tavaly megnyerte a GP2 sorozatot, nagy reményekkel várta a lehetőséget, hogy tesztpilóta státuszát valódi versenyzői ülésre cserélje. A lehetőséget megkapta, és nagy elánnal kezdett hozzá a 2012-es szezonra való felkészülésnek. Külön öröm számára - azon túl, hogy Kimi Raikkönen csapattársa lehet- az a tény, hogy idén három honfitársa is versenyezhet a szériában. A felkészülésről, a beilleszkedésről, és a francia szurkolókról is beszélt a Lotus pilótája.
 
 
Romain, rengeteg időt töltöttél Enstone-ban a mérnökökkel. Hogyan haladnak az előkészületek?

Romain Grosjean: Először is, már volt lehetőségem beleülni a 2012-es konstrukció makettjébe. Mindig különleges érzés, amikor először ülsz az új autóban, nagyon izgalmas! Néhány tervet is megvitattunk az idei szezonra vonatkozóan, az új szabályokkal és az abroncsokkal kapcsolatban, illetve, hogy nagyjából mi várható a versenyhétvégéken. Mindig jó érzés Enstone-ba jönni. Imádok végigsétálni a gyárban a különböző részlegek között, és kezdek megismerni mindenkit. Már tavaly is a csapattagja voltam így jól ismerem a mérnököket és a szerelőket, de versenyzőként soha nem lehet abbahagyni a tanulást.

Tavaly már együtt dolgoztál a mérnökökkel. Sikerült jó kapcsolatot kialakítani velük?

RG: Nagyon jó volt tavaly együtt dolgozni a csapattal, hiszen ez lehetővé tette, hogy valóban jól megértsük egymást. Nagyon fontos, hogy a szezon előtt eltöltsünk együtt némi időt, különösen, hogy 20 versenyünk lesz együtt ebben az évben, ami több mint 100 nap! Ez a legjobb módja annak, hogy egy jó rajtot vegyünk. Valószínűleg tényleg gyakrabban fogom őket látni, mint a menyasszonyomat.

A téli szünetben keményen dolgozol az erőnléteden. Van olyan amit különösen, vagy talán kevésbé élvezel a felkészülés során?

RG: Az edzés is a munkám része, és szerencsére nagyon élvezem ezt. Azt hiszem, hogy a nyakizmokkal végzett gyakorlás nem annyira jó móka, mert furcsa ennek a területnek az edzése, de a nyakizmok segítik, hogy megbirkózzunk a ránk ható erőkkel. Ha van lehetőségem, akkor squasholok és teniszezek, mert ezeket hihetetlenül élvezem, de ha az időjárás egy kicsit javul, akkor szeretek biciklizni és futni. Jobban kedvelem, ha a friss levegőn sportolhatok!

Beszéltünk a biciklizésről és a futásról is. Azt hallottam, hogy nagy rajongója vagy az állóképességet fejlesztő edzéseknek.

RG: Amikor arra készülök, hogy körülbelül 90 percet töltsek el egy F1-es autóban, akkor ebben segítenek az ugyanennyi ideig végzett, hasonló típusú gyakorlatok. Ha a dobogón akarsz állni, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy a teljesítményed csökkenjen.  Rendszeresen 10-20 kilométert futok, vagy 60-100 kilométert biciklizek, hogy biztosan a teljesítőképességem csúcsán maradjak.

Az idei szezonban három francia pilóta is lesz a rajtrácson, ami különösen jó hír a rajongóknak. Észrevételed szerint mostanában változott valami körülötted a támogatás mértékével kapcsolatban?

RG: Természetesen. A francia szurkolók sokat vártak arra, hogy hazai pilótának szurkolhassanak a Formula-1-ben, és most három pilótájuk is van. A Grand Prix egy francia kifejezés, vagyis az országunk jelentős történelemmel rendelkezik a Forma-1-en belül! Remélem, hogy segíteni tudunk abban, hogy Franciaországban ismét nagy támogatottsága legyen a Forma-1-nek.


Varga Viktória, Molnár Szabó Edina

Szólj hozzá