2012. jan 19.

Damon Hill: Alonso már a Minardinál nevet szerzett magának

írta: FormaNet
Damon Hill: Alonso már a Minardinál nevet szerzett magának

A Formula-1 1996-os világbajnoka, Damon Hill az idei évtől a Sky Sport szakértőjeként követi a száguldó cirkusz eseményeit, és reméli, hogy egykori F1-es versenyzőként egyedülálló betekintést tud majd nyújtani a televízió előtt ülő közönség számára. Hill nem csak az élmezőnyt szeretné középpontban tudni, hanem a kevésbé reflektorfényben lévő, ám tehetséges fiatalokat is, akikből ugyanúgy világbajnok lehet a jövőben, mint például a Minardinál debütáló Fernando Alonsóból. 
 
Damon Hill idén többek között két korábbi F1-es versenyző, Martin Brundle és Antony Davidson mellett, a Sky Sport F1-es stábját erősíti. 1992 és 1999 között a király-kategóriában versenyző brit izgatottan várja az új szezont, és reméli, hogy tapasztalataival együtt értékes információkkal szolgálhat a nézőknek. 
 
"A Formula-1 az egyik olyan sportág, ahol nagyon nehéz teljes mértékben kiértékelni a dolgokat. A futballt például sokan kipróbálhatják, vagy ellátogathatnak egy golfpályára, de a legtöbb néző számára valóban nehéz egy F1-es autó vezetésébe betekintés nyerni. Az én feladatom középpontjában az áll majd, hogy megosszam, milyen fajta nyomáson megy keresztül egy F1-es versenyző. Hogyan birkózik meg azzal, hogy megmutassa bátorságát és azt, hogy milyen karakterű versenyző. Ha jobban belegondolunk, ez a sport kicsit könyörtelen, hiszen bár a versenyzők önként vállalják, de igen intenzív élményeknek vannak kitéve.”
 
Mindamellett, hogy négy évig a Williams versenyzőjeként egy győztes autóval versenyezhetett, Hillnek azért van tapasztalata a rajtrács másik végén is, hiszen például a F1-es debütálásakor a Brabham, majd később (1997) az Arrows  csapatnál nem sok babér termett számára. Reményei szerint néhány kevésbé rivaldafényben lévő versenyző küzdelmébe is betekintést nyerhetnek majd a nézők, de természetesen az élvonalbeli pilótákra is összpontosít majd.
 
"Azoknak a fiúknak, ott hátul a rajtrácson, mindig van esélyük. Én magam is voltam ott, és tudom, hogy ott is mindent bele kellett adnom ahhoz, hogy jó munkát végezzek. Ez mindenféle szempontból egy érdekes dolog. Vannak olyan versenyzők, akik bejárják ezt az utat. Ott van például (Fernando) Alonso, aki a Minardinál kezdte, és már ott nevet szerzett magának. Sok olyan versenyző van, aki nem túl jó kocsiban is bizonyítja tehetségét” - vélekedett Hill, aki nem régiben az FIA elnökével, Jean Todttal együtt Bahreinben is járt, és a látottak alapján igyekszik eloszlatni az áprilisi futammal kapcsolatos kételyeket.

 
Hill úgy véli, hogy bár 2011-ben a szériának talán jobban fel kellett volna emelnie a hangját a Bahreinben zajló események miatt, de a látogatás alkalmával meggyőződött arról, hogy idén nyugodt lelkiismerettel térhet vissza a mezőny.
 
"Nem szeretek brutalitást látni, és azt, hogy emberekre lőnek. Tavaly csalódott voltam, amiért a Formula-1 nem emelt hangot az ellen ami akkor történt. Mostanra azonban már sok minden megváltozott ott. Egyértelmű, hogy már sokkal tisztább a helyzet Bahreinben, és egyébként sem hiszem, hogy csupán egy nagydíj miatt bárki visszamenne azért, hogy szenvedés lásson.”
 
"Meghallgattam egy csomó embert, akik között szemtanúk is voltak. Hiszem, hogy jó irányba változtatnak a helyzeten. Nyilvánvaló, hogy vannak problémák, de minden országban vannak problémák, például nem is olyan régen itt, az Egyesült Királyságban is voltak zavargások. Most, hogy már mindkét oldalról ismerem a történteket, kijelenthetem, hogy a Formula-1 nyugodt lelkiismerettel visszatérhet Bahreinbe, és nem azért, hogy valamiféle álcázás eszköze legyen.”
 

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 közvetítés formula 1 damon hill sky sport