2012. jan 24.

Ecclestone: Fel kell készülnünk a problémákra

írta: FormaNet
Ecclestone: Fel kell készülnünk a problémákra

Az európai országokat, és az egész világot érintő pénzügyi válság megoldása úgy tűnik még várat magára, és ez a gazdaság minden szegmensét jelentően befolyásoló összetett probléma érzékenyen érinti az autósportokat, melyek mindig is igen költséges passziók voltak.

 
Az utóbbi 16 nemzetközi megbízhatósági versenyből 14-szer diadalmaskodó Peugeot nemrégiben váratlanul bejelentette, hogy felszámolja Le Mans-i programját, és az indoklás egyértelműen a gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulása volt. Ennek kapcsán a Formula-1 első számú vezetője, Bernie Ecclestone is aggodalmát fejezte ki, amikor kijelentette: "Fel kell készülnünk a problémákra.”
 
Az F1 költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban többször fogalmazódik meg az a kritika, hogy az autósportok csúcsán, azaz a király-kategóriába, a pénz nem szabad, hogy számítson. Ilyenkor azonban elég csak azokra a nagy gyártókra gondolni, akik a viszonylagos eredménytelenség mellett, a túlköltekezés miatt sem színesítik már a szériát.
 
A BMW, a Toyota, a Honda meglehetősen drasztikusan reagált a kezdődő pénzügyi válságra, mert az anyavállalatok pénzügyi racionalizálás, és a takarékosság miatt egyszerűen megvonták a támogatást, ami azonnali kilépéshez vezetett.
 
"Jó okuk volt arra, hogy elmenjenek, és mentsék a pénzüket, mivel nem voltak eléggé sikeresek, és a médiából így nem tudtak annyit profitálni, amennyit szerettek volna. Ez ennyire egyszerű” – vélekedett a napokban a FOM vezér. 
 
Ecclestone-t a Peugeot kivonulása kapcsán arról is kérdezték, mennyire aggódik az F1 jövője miatt, hiszen a pályák rendezési költségei (elsősorban jogdíjak évi közel 10 százalékos növekedése) egyre magasabbak, és egyre több szponzor, támogató hagyja el a szériát, hozzátéve azért azt a tényt, hogy érkeznek újak is.
 
"A szerződések kellően hosszútávúak ahhoz, hogy immunisak legyünk erre. Azonban, ha a helyzet nem változik meg a világban, akkor fel kell készülnünk a problémákra is.”
 
A Brit Express mindenesetre már jelenleg is aggasztó tényeket közöl a száguldó cirkusz pénzügyi helyzetéről, melyek szerint a széria mind a tizenkét istállója az előző évben csak késlekedve tudta fizetni számláit, ami ugyan mindig előfordult az F1 történelmében, de olyan soha sem volt, hogy minden csapat jelentős késedelemmel rendezze tartozásait.
 
Az F1 egyik leginformáltabb pénzügyi szakértője, Christian Sylt ezzel kapcsolatosan így fogalmazott: "Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a recesszió elérte a motorsportot is. Az öt legkésőbb fizető csapat mind autógyárak támogatásával működik, ami azt mutatja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben számukra nem lehet sokáig fenntartható az F1-es részvétel.”
 
 
Amikor tehát a költségcsökkentésről van szó a száguldó cirkuszban, annak nem csupán a kedvezőbb társadalmi megítélés kialakítása az oka, hanem valós gazdasági, pénzügyi kényszer következménye. Bernie Ecclestone üzletmenetét ezek a problémák direktben ugyan nem érintik, de ha az F1 bevételeinek újraelosztásánál teljesen figyelmen kívül hagyja a már meglévő problémákat, elkezdődhet a lemorzsolódás, aminek már középtávon is rendkívül kedvezőtlen kihatása lehet a sportra.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

Egy kattintással a FormaNet Magazin technikai fejlesztéseit támogatod!

Szólj hozzá

f1 forma1 bernie ecclestone gazdasági válság f1 pénzügyek f1 költségcsökkentés