2012. jan 25.

Új színek, új vegyületek - a Pirelli még több izgalmat ígér

írta: FormaNet
Új színek, új vegyületek - a Pirelli még több izgalmat ígér

A Formula-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli szerdán Abu Dzabiban mutatta be 2012-es abroncsait, melyektől az olasz márka izgalmas taktikai csatákkal teli szezont vár.
 
 
A Pirelli a mai napon, Abu Dzabiban leplezte le új abroncsait, melyeknek jelölése kis mértékben változott. A slick gumiknál megmaradtak a tavaly használatos színek, de a könnyebb megkülönböztethetőség miatt például a felirat nagyobb lett, illetve a kemény keverékek ezüst színe is sötétebb.
- szuperlágy - piros
- lágy - sárga
- közepes - fehér
- kemény - ezüst
A nedves aszfaltra használatos abroncsoknál már több változtatás történt. Az esőgumi a Cinturato nevet kapta, mely a Pirelli hagyományait eleveníti fel, hiszen az olasz márka az ’50-es években ezen a néven futtatta F1-es abroncsait. A Cincurato a kék színt kapta, míg az intermediate abroncsok idén zöld jelöléssel lesznek ellátva.

 
A Pirelli azt várja az új vegyületektől, hogy a tavalyi, nagyjából 1.5 másodperces teljesítménybeli különbségek 0.8 másodpercre csökkennek, ami annak köszönhető, hogy az összes keverék kicsivel lágyabb lett, kivéve a szuperlágy abroncsot.
 
"2012-re lesz néhány új vegyületünk, továbbá néhány új profilja is lesz a gumiknak. Az elképzelés az volt, hogy a különféle komponensek között csökkentsük a teljesítménybeli különbséget annak érdekében, hogy szorosabb legyen a verseny. Általánosságban elmondható, hogy a vegyületek lágyabbak lettek. A 2012-es kemény gumik sokkal közelebb állnak a tavalyi közepes keverékekhez. Ezek lehetnek a leggyorsabb gumik, amit valaha gyártottak, és határozottan a nagyobb teljesítmény volt a szempont. Mindezzel együtt a gumikopás mértéke is javult, de továbbra is az a célunk, hogy versenyenként 2-3 boxkiállásra legyen szükség. A komponensek közötti különbségek sokkal kisebbek, ami érdekes gumistratégiákat vetít előre” –nyilatkozta a Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery.
 
 

FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 pirelli 2012 formula 1