2012. feb 04.

Újra van holland pilóta az F1-ben - Van der Garde lett a Caterham tartalékja

írta: FormaNet
Újra van holland pilóta az F1-ben - Van der Garde lett a Caterham tartalékja

2007 után újra holland pilótát üdvözölhet a száguldó cirkusz, miután a Caterham F1 team a mai napon megerősítette, hogy a 2012-es szezonban Giedo van der Garde lesz a csapat tartalék pilótája. Giedo részt vesz a szezon előtti kollektív teszteken, és évközben lehetőséget kap majd a pénteki szabadedzéseken.
 
 
A 26 esztendős holland pilóta a GP2-ből érkezik, eddigi legkiemelkedőbb eredménye 2008-ban volt, amikor megnyerte a Formula Renault 3.5 bajnokságot. Tavaly a GP2-ben az ötödik helyet szerezte meg az összetettben.
A Formula-1 nem lesz teljesen ismeretlen terület számára, hiszen miután 2006-ban bekerült a McLaren junior pilótaprogramjába, a következő évre már a Super Aguri tartalékosaként szerződött le a szériába. A Spyker szintén igényt tartott a hollandra ám szerződése a Super Agurihoz kötötte egészen 2007 nyaráig, amikor a kiscsapat feladta F1-es szereplését. Ezt követően az év végéig Van der Garde a Spyker tartalékpilótája lett.
Legutóbb a 2011-es szezon előtt szóba hozták a Virginnel, ahol végül Jerome D’Ambrosio lett a befutó.
 
Tony Fernandes (csapatfőnök): Örömmel üdvözöljük Giedót családunk tagjaként. Ő egy nagyon izgalmas személyiség. Egy ideje már figyelemmel kísérjük pályafutását, és mindannyian kíváncsian várjuk, hogyan tud majd  hozzájárulni a fejlesztéseinkhez, melyekkel megalapozhatjuk a következő lépést a középmezőny felé. A GP2-ben mutatott teljesítménye, különösen a 2011es évben fényes kilátásokkal kecsegtet a motorsport karriere szempontjából, és ezek az eredmények biztosították számára, hogy tartalékpilóta lehessen csapatunknál. Biztos vagyok abban, hogy a pályán és a pályán kívül is remekel majd. A legjobbakat kívánjuk neki, hogy velünk együtt megtehesse a következő lépést a Formula-1 felé.  
 
Giedo van der Garde: Nagyon boldog vagyok, hogy a mai nappal részévé válhattam a Caterham F1 Team családjának, és izgalommal tölt el, hogy megtehetem F1-es karrierem következő lépését. A csapat új, és számtalan fantasztikus emberrel rendelkezik. Tony Fernandes rendkívül ambiciózus, és rengeteg kiváló szakembert hozott annak érdekében, hogy a csapat felnőjön a sikerekhez. Örömmel várom, hogy tanuljak és előreléphessek  mind az autón belül, és azon kívül egyaránt. Nagy dolog Hollandia számára, hogy újra egy holland pilóta csatlakozott a Formula-1-hez. Mivel jelenleg én vagyok itt az egyetlen holland pilóta, ez nagyon jót tehet a sportnak Hollandiában, már ami az érdeklődést illeti, ami talán Verstappen távozása óta csökkent valamelyest. Remélem, hogy sikerül újra lázba hozni hazámat. Úgy érzem, hogy a csapat nagyon becsvágyó. Látszik, hogy mindenki nagyon pozitív, és úgy gondolom, hogy igen gyorsan épülnek, növekszenek és fejlődnek. Azt hiszem ez az év kemény versenyt hoz majd. Ezt a tesztek után meglátjuk, de valóban úgy érzem, hogy ez egy nagy család, akik nagyon keményen dolgoznak azért, hogy előrébb lépjenek a rajtrácson. Erősnek és fittnek érzem magam, illetve mentálisan is készen állok. Természetesen sokat versenyeztem azokkal a srácokkal, akik jelenleg itt vannak a Formula-1-ben, és úgy érzem, hogy felkészült vagyok.

 
A Formula-1 történelme során összességében 13 holland versenyző sorakozott fel legalább egy alkalommal a rajtrácsra. Közülük a legtöbb nagydíjon résztvevő Jos Verstappen volt a legeredményesebb, aki 107 nagydíjából összességében két dobogós helyezést ünnepelhetett, ebből az elsőt éppen a Hungaroringen (1994, Benetton-Ford). Legutóbb pedig Christijan Albersnek szurkolhatott  a holland közönség, aki 2005 és 2007 között szerepelt a szériában, és utolsó versenyét a Spyker csapat színeiben futotta 2007-ben Silverstone-ban. 

  

FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 caterham giedo van der garde