2012. feb 06.

Nagyratörő tervek a Lotusnál - Beszélgetés Eric Boullier-vel

írta: FormaNet
Nagyratörő tervek a Lotusnál - Beszélgetés Eric Boullier-vel

A Lotus vasárnap délután mutatta be a nagyközönségnek 2012-es autóját. A bemutató után az istálló csapatfőnöke, Eric Boullier kérdésekre válaszolt, és beszélt többek között a 2012-es tervekről, a teljesen új pilótapárosról, és arról, hogy milyen tanulságai vannak az előző évnek.

Hogyan tekint a 2012-es évre, reményei szerint mit érhetnek majd el?
 
Eric Boullier: Természetesen nagyon várjuk a 2012-es szezont, a szegényes, és meglehetősen hektikus 2011-es év után. Az teljesen világos, hogy a pályán nyújtott teljesítmény kapcsán jelentősen nőtt az ambíciónk. Túl vagyunk egy teljes szerkezetváltási folyamaton, és ezekkel a változásokkal kezdünk neki a 2012-es évnek. Jelenleg teljesen egyértelműek a céljaink.
 
Tudjuk jól, hogy komoly a feladatot kaptunk a részvényeseinktől, ezért szeretnénk magunkat a top csapatok között látni. 2012 lesz számunkra a megújulás utolsó éve, azaz, hogy 2013-tól már teljes mértékben harcképesek legyünk, és készen álljunk becsvágyó terveink megvalósítására. 2012-ben legfőbb elvárásunk az, hogy a negyedik helyért harcoljunk a világbajnokságban.
 
Mit sikerült tanulni 2011-ből, és előretekintve 2012-re mit tudnak ebből alkalmazni?
 
EB: Nagyon sok dolgot tanultunk az előző évben, mert nagyon messzire mentünk a kreativitás tekintetében, az előre álló kipufogónkkal. Amennyire csak lehet, továbbra is szeretnénk fejlesztéseinkkel a határokat feszegetni, és van néhány nagyon kedvező koncepciónk, de néha vissza kell fogni magunkat. Azt gondolom a haladás legfőbb kérdése az, hogyan tudjuk kezelni a projekteket, és hogy vannak-e új ötleteink a jövőre nézve. Határozottan megtanultuk a leckénket, és ettől csapatunk csak még erősebb lett. Kemény év volt, de jó év is egyben, legalábbis a tapasztalatok szempontjából.
 
Két új pilótájuk van, beleértve egy korábbi világbajnokot, aki két évig távol volt a sporttól. Ez kissé bátor dolog a pilótapárost tekintve.
 
EB: Úgy vélem a pilótapárosuk jól tükrözi mind a társaság, mint pedig a csapatunk ambícióit. Kimi visszatérése kapcsán teljesen világos –ami mellesleg a legnagyobb média és PR esemény–, hogy szükségünk volt egy Kimi kaliberű pilótára, hogy képesek legyünk harcolni a top helyezésekért. Továbbá Grosjean csatlakozása is jó, mivel már ő is egyértelműen megmutatta értékét, tehetségét, és gyorsaságát az elmúlt tizennyolc hónap során. Ő is határozottan felkészült és érett. Jót tesz a francia üzletnek is, már ami a Totalt és a Renault-t illeti. Jó őt velünk látni. Ő a mi jövőnk.
Ezen kívül kipróbáltuk és teszteltük Jerome D'Ambrosiót. Az előző szezonban minden versenyen részt vett, és jó munkát végzett a versenygépe lehetőségeihez képest. Friss és motivált, és sok terhet levesz a két versenypilótánk válláról, segítségükre lesz a pályán, és közben rengeteget tanulhat. Nagyon jól kiegészíti a csapatunkat.
 
Milyen egyéb eszközök segítik a csapatot 2012-re?
 
EB: Van egy új, 60 százalékos méretarányú szélcsatornánk, amely már az előző évben elkészült, és nagyon nagymértékben hozzájárult az E20-as fejlesztéséhez. Használatával jelentősen fejlődik és előreléphet az autónk. Áprilistól egy új 'Driver in the Loop' szimulátor is a rendelkezésünkre áll majd, és ez egy másik kiváló lehetőség lesz majd, ami segítheti a mérnökeinket a fejlesztésekben. Ez további két olyan terület, amely bizonyítja, hogy komolyak a szándékaink.
 
 
Összességében mi a csapat átfogó hozzáállása 2012-es évhez?
 
EB: Nagyon hosszú és mély elemzést folytattunk 2010 óta. Nem tudunk napokon vagy hónapokon belül visszatérni a világbajnoki címhez. Ehhez időre van szükség. Teljes mértékben felülvizsgáltuk a folyamatokat és a struktúránkat. 2012 az utolsó lépés egy győztes és ambiciózus csapat építésének irányába, ahogy azt már ezelőtt is mondtam, tiszta a célunk 2012-re, és 2014 utánra is.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

 

Szólj hozzá

f1 lotus forma1 kimi raikkönen eric boullier romain grosjean