2012. feb 09.

Massa: Még rengeteg munka vár ránk

írta: FormaNet
Massa: Még rengeteg munka vár ránk

A Ferrarinál Felipe Massa két napos munkája véget ért Jerezben, a mai naptól csapattársa, Fernando Alonso veszi át az F2012-es kormányát, és hasonlóan a brazilhoz, továbbra is az adatgyűjtés lesz a legfontosabb feladata. Az első benyomások után Massa úgy véli, hogy a szezonkezdésig nagyon sok munka vár még rá és csapatára.
 
 
A radikális változások miatt a Ferrari ezen a héten a szokásosnál is jobban összpontosított az adatgyűjtésre, ami látható volt már a négynapos teszt első felében is, és a maranellóiak hangsúlyozták, hogy a tesztprogram utolsó két napja szintén hasonlóan alakul majd. 
 
Felipe Massa összességében 164 kört, azaz közel 730 kilométert rakott bele a különböző mérőműszerekkel felszerelt F2012-be, és a második nap végén elmondta, hogy az előző évkehez viszonyítva sokkal többet dolgozott, és sokkal jobban belemerültek az apró részletekbe. 
 
"Tulajdonképpen rengeteg munkánk van, hiszen ez egy teljesen új autó, úgyhogy sokkal több dolgot kell kipróbálni rajta. Tele van olyan elemekkel, amik miatt sok finomhangolásra van szükség, ebben is különbözik a korábbi autóktól. Ma annyi kört mentem, amennyit csak tudtam, és sok aerodinamikai dolgot kipróbáltunk állandó sebesség mellett. Az volt a feladat, hogy minden egyes részletében megvizsgáljuk az autó aerodinamikai tulajdonságait, vizsgáltuk a felfüggesztést és az alváz beállításokat is, és  az abroncsokat is.”
 
"Annyi dolgom volt az első tesztnapokon, mint még soha ezelőtt. Szóval ez volt az a nap, amikor minden apró részletbe belementünk annak érdekében, hogy minél jobban megértsük a dolgokat. Nagyon sok ötletet kipróbáltunk különböző aspektusokból, ami a múltban nem volt jellemző. Fontos, hogy minden egyes részét megértsük az autónak, hogy utána a legtökéletesebb csomagot próbáljuk meg összeállítani.”

 
Massa nem titkolta, hogy nagyon sok még a teendő, de úgy véli, hogy az idei autó sokkal jobban fekszik vezetési stílusának, mint a 2011-es.
 
"Ez egy olyan autó, amivel még sok dolgunk lesz. Arra koncentráltunk, hogy felállítsunk több specifikus pontot, és még mindig sok tennivalónk van, hiszen ahogy az megszokott, néhány dolog ezek közül úgy működik, ahogyan kell, míg mások kevésbé.”
 
"Ma is változtattunk valamennyit a beállításokon, és azokat az eredményeket kaptuk, amikre előzőleg számítottunk. Ez fontos, hiszen azt jelenti, hogy az autó megfelelően reagál a változtatásokra. Nyilván még sok munka vár ránk, talán több is, mint gondoltuk, de nem ijedünk meg a kemény munkától."
 
"Úgy vélem, hogy az F2012 jól passzol a vezetési stílusomhoz, jobban mint az előző autó, például sokkal kevésbé alulkormányzott. Ezek a napok most a nyugodt és koncentrált munkáról szólnak, és így lesz a következő napokban is, amikor majd Fernando vezet. Ha figyelembe vesszük, hogy most hol tartunk, azt kell mondjam, hogy sok lehetőség rejlik az autónkban.”
 
A brazil véleményét természetesen az idei Ferrari külalakjáról is kérdezték, elsősorban a lépcsős, nem éppen esztétikus látványt nyújtó orrkialakításról.
 
"Hogy ez lenne a legrondább Ferrari amit valaha vezettem? Nem tudom, mivel a pilótafülkéből nem látni az első szárnyat, és éppen ezért azt a bizonyos törést sem. De az biztos, hogy külsőre nem a legszebb.”

 

FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 jerez felipe massa kollektív teszt