2012. feb 15.

A Bahreini Nagydíj a brit politikai csatározások kereszttüzében

írta: FormaNet
A Bahreini Nagydíj a brit politikai csatározások kereszttüzében

Az idei Bahreini Nagydíj a jelek szerint a brit politika játszóterévé kezd válni. Ahogy arról az elmúlt héten írtunk, a Brit Parlament Lordok Házának néhány befolyásos tagja a Times hasábjain nyílt levélben fordult a Nemzetközi Automobil Szövetséghez, hogy gondolják át az idei verseny megrendezését, mivel az arab államban sem a politikai, sem a társadalmi stabilitás jelenleg nem biztosított, és a demokratikus vívmányok is igen távol állnak jelenleg az ország vezetésétől. Most szintén a Brit Parlament egy csoportja, a UK-Bahrain All-Party Parliamentary Group, és szintén a Times hasábjain a verseny megrendezésére szólított fel az illetékeseket.

 
Ez a politikai csoport úgy véli, a versennyel Bahrein vezetése bizonyíthatja őszinte elkötelezettségét a reformok iránt, sőt odáig mentek, hogy a verseny törlése egyenesen visszafordítaná az eddig elindult reform folyamatokat.
 
A csoport egyébként a parlament pártjai által létrehozott informális alakulat, nincs jelenleg semmiféle politikai, parlamenti státusza.
 
A bahreini kormány a reformok bizonyítására nemzetközi, független vizsgálóbizottságot hívott meg, emberi jogi ügyvédekkel felvértezve, és néhány ismert kriminológus is a meghívottak között volt, mint pl John Timoney az egykori New York-i rendőrfőnök, vagy John Yatesa a Metropolitan Police egykori helyettes vezetője. A hatóságok a vörös félhold közreműködésével a börtönöket is megnyitották, hogy a bizottság a körülményekről, és az elítéltek mindennapjairól is képet kapjanak. Nagy kérdés azonban, hogy egy ilyen, a bahreini kormány „idegenvezetésével” szervezett vizsgálat, mennyire ad objektív képet a valós állapotokról.
 
Bahrein további érvként hozta fel, a választási törvény reformját, melynek köszönhetően jelenleg négyszer annyi nő van most a parlamentben, mint az előző ciklusban. Azt azért fontos megjegyezni, hogy az a négyszeresére dúzzadt női képviselőszlétszám sem jelent tömeget az ország parlamentjében.  
 
A  UK-Bahrain All-Party Parliamentary Group tehát úgy véli, egy Formula-1-es futam támogatná az országban zajló reformokat, és ahogy fogalmaztak: ”ösztönző lenne a hatóságok számára, hogy bemutassák a nemzetközi közvélemény előtt, Bahrein valóban őszintén elkötelezett a reformok iránt.
 
 
Mindeközben a BBC jelentése szerint a zavargások, és az erőszak fokozódik a tavalyi felkelés egyéves évfordulóján, és a fővárosban, Manamában a hatóságok könnygázzal, és kábító gránátokkal oszlatják a tüntető tömegeket.
 
A politikai nyomás, és a jelentések egyelőre nem hatják meg az F1 teljhatalmú urát, Bernie Ecclestone-t, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a versenynaptár szerint áprilisban futamot rendeznek az öbölállamban. Sőt a mostani nyílt levélben megtalálta önigazolását, mely szerin az F1-nek ott a helye Bahreinben.
 
Ecclestone szerint csak néhány kölyök rendbontásáról van most szó, amit a rendőrség majd elintéz. Meggyőződése, hogy két hónap múlva minden rendbe lesz az országban, és a tavalyi fenyegetéssel, a Day of Rage (düh napja) amit 2011-ben a futam napjára terveztek, idén már nem kell foglalkozniuk.
 
„Az ottani emberek biztosak abban, hogy két hónap múlva minden rendben lesz. A csapatok a legkisebb mértékben sem érintettek. Boldognak tűnnek, hogy a dolgok előre haladnak, és nincsenek gondok. Tavaly egyértelmű döntés volt, hogy ne menjünk, de a dolgok azóta sokat változtak” – nyilatkozta Ecclestone, aki talán kissé elfeledkezett arról, hogy az a bizonyos egyértelmű döntés, számtalan határidő módosítás, „igen-nem” döntések határozatlan kavalkádja volt, és végül a csapatok nyomásának, és talán a bahreini rendezőkkel történt pénzügyi megegyezésnek köszönhetően nem mentek végül az arab államba.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

       

Szólj hozzá

politika f1 forma1 motorsport bernie ecclestone bahreini nagydíj