2012. feb 15.

A Lotus számára ösztönző a sikeres jerezi teszthét

írta: FormaNet
A Lotus számára ösztönző a sikeres jerezi teszthét

Köztudott, hogy a téli tesztek eredményei még nem adnak választ az előttünk álló szezon várható erőviszonyaira, de egy jól sikerült teszthét komoly ösztönzést adhat a csapatoknak a további felkészülésre. Így gondolja ezt James Allison, a Lotus technikai igazgatója is, aki elmondta, hogy az alakulatot örömmel töltötte el a jerezi sikeres teszt, és az, hogy nekik sikerült a legtöbb kilométert megtenniük.
 
A Lotus már az első napon apró sikerként könyvelhette el, hogy a két év után visszatérő Kimi Räikkönen futotta meg a leggyorsabb kört, ami legalábbis azt jelzi, hogy a finn klasszis kifejezetten élvezi az F1-es autó gyorsaságát.
További siker volt az, hogy a hét második részében az új autók között a Lotus bizonyult a leggyorsabbnak Romain Grosjeannal a volán mögött.
 
Az E20 különösebb műszaki probléma nélkül, összességében 404 kört, közel 1800 kilométert tett meg a jerezi aszfaltcsíkon, ezzel a csapat szintén a mezőny élén végzett.
 
A Jerezben végzett munkáról James Allison a következőket mondta: "Meglehetősen elégedett vagyok, miután sok időt a pályán töltöttünk, és nem a garázsban mint a tavalyi évben, így ez most egy jó irány. Több kilométert tettünk meg, mint bárki más, ezért úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy segítség számunkra. Úgy tűnik, hogy az autó egészen jól dolgozik, ezért elégedett vagyok.”
 
Az új Lotus E20-ast a rivális csapatok is dicsérték, aminek Allison természetesen nagyon örült, és úgy véli, az autó valóban jó alap egy megfelelő szezonkezdéshez.
"Azt hiszem mindenki tudja, hogy nem hátul vagyunk, és ez mindenképpen pozitív. A boxutcában mindenki azt mondja, hogy ez még semmit sem számít, de ettől igazán jó kedvünk van, és élvezzük ezeket a pletykákat. Mindenki élvezte a próbát, és mindannyian élvezettel végeztük a dolgunkat, de őszintén szólva ezt nem sokat jelent mindaddig, amíg meg nem érkezünk Melbourne-be. Erről az autóról csak összefüggéseiben gondolkodom, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy már az első köröktől kezdve jól viselkedett. Nem csak mechanikailag, de abban a tekintetben is, hogy mindkét versenyzőnk jól érezte magát miközben rótta a köröket.”

 
Allison dicsérte Romain Grosjeant is, aki Kimihez hasonlóan utoljára szintén 2009-ben bizonyíthatott F1-es autóban, ennek ellenére a francia is nagyon gyorsan akklimatizálódott.
 
"Látható, hogy Romain azonnal nagyon gyors volt, így elmondhatjuk, hogy remek pilótapárosunk van. Romain nagyon szerencsés, hogy egy olyan csapattársa lehet, mint Kimi, aki ismét magasra teszi a mércét számára.”
 

A Lotusnál tehát egyelőre visszafogottak abban a tekintetben, hogy akár rövid távú következtetéseket vonjanak le a jerezi teszten nyújtott teljesítményből, ám egyértelmű, hogy a sikeres hét nagy lendületet és motivációt adott az enstone-i alakulat további munkájához.  

FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 lotus formula 1 jerez e20