2012. feb 16.

Newey kissé aggódik a Mercedes késői bemutatója miatt

írta: FormaNet
Newey kissé aggódik a Mercedes késői bemutatója miatt

A jerezi kollektív teszten a nagy csapatok közül egyedül a Mercedes nem próbálta még ki új autóját, ami két egymással ellentétes kérdést is felvethet. Az egyik szerint vajon megengedheti-e magának egy csapat is azt a luxust, hogy négy értékes napot hagyjon elveszni az új autó pályán történő vizsgálatából? A másik kérdés viszont éppen az, hogy az így nyert két hét hatékonyan javíthatja-e a Mercedes új gépének versenyképességét? A két kérdés mellé a Red Bull tervezőzsenije, Adrian Newey egy harmadik megoldást gondol: a Mercedes valamit rejteget a riválisok elől.

Adrian Newey úgy gondolja, a Mercedes azért nem rukkolt elő az új autóval, mert valami olyan fejlesztést hajtottak végre, ami nem baj, ha minél később kerül a rivális alakulatok szeme elé, így nem marad elég idejük a dolog megismerésére, megértésére, és nem mellesleg a lemásolására.
 
Az új Mercedes W03-at február 21-én mutatják csak be, Barcelonában, közvetlenül a második kollektív teszt megkezdése előtt. A Mercedes a késői bemutató kapcsán már korábban is elmondta, hogy kompromisszumot kellett kötniük az idővel, már ami a gyári fejlesztést és a pályán töltött időt illeti. Ez logikus magyarázatnak tűnik, ám a Red Bull főtervezője úgy véli, nem egészen erről van szó.
 
"Azt feltételezem, hogy el akarnak valamit rejteni, a vetélkedés miatt. Kell valami olyannak lenni, amit egészen gyorsan le lehet másolni, mert egyébként nem próbálnák meg ennyire titokban tartani.”
 
A Mercedes elődje, a Brawn GP 2009-ben (a jelenlegi csapatfőnökkel, Ross Brawnnal ) már eljátszotta a késői bemutatót, ami akkor a duplafedeles diffúzor miatt volt szükséges. Az eredmény mindenki számára ismert, a Brawn GP egy éves fennállása alatt megszerezte mindkét világbajnoki címet.
 
 
Adrian Newey nincs egyedül „aggodalmával”. A Red Bull főtanácsadója, Helmut Marko is valami különleges innováció eltitkolását gyanítja a késői bemutató mögött.
 
"Úgy tűnik, valami speciális dolog lehet az autó elején” – vélekedett Helmut Marko, ami elég konkrét kijenetés, azelőtt, hogy bárki idegen láthatta volna az új Mercedest.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 forma1 red bull motorsport ross brawn mercedes gp adrian newey