2012. feb 19.

Trulli emelt fővel távozik a cirkuszból

írta: FormaNet
Trulli emelt fővel távozik a cirkuszból

A Formula-1-es mezőny héten menesztett egyetlen olasz pilótáját, JarnoTrullit nem érte váratlanul a Caterham döntése, annak ellenére sem, hogy szerződése 2012 év végéig szólt. A kijelentés figyelemreméltó, mivel a veterán pilóta az elmúlt hetekben többször is a szerződésére hivatkozva olyan értelmű nyilatkozatokat tett, melyek szerint nem érzi, hogy veszélybe lenne pilótaülése.

Január közepén Trulli még optimistán nyilatkozott az idei évről: „Van egy szerződésem a Caterhammel, és ennyi. Semmit nem tudok a pletykákról. A csapat még semmit nem mondott nekem. Hétfőn megyek a gyárba üléspróbára, úgyhogy egyelőre részemről minden marad a régiben, egészen addig, amíg mást nem mondanak.”
 
A 37 esztendős olasz még a hét elején is úgy gondolta, maradhat a csapatnál, bár nyilatkozata ekkor már sejtetni engedte, hogy valami konkrétum eljutott hozzá is a háttérben zajló tárgyalásokról.
"Megértem néhány csapat álláspontját, és sajnos gazdaságilag nagyon nehéz időszakon megy keresztül világszerte mindenki, ezért vannak olyan alakulatok, melyek bajban vannak. Nem ismerem a csapatok valós helyzetét, de azt tudom, hogy szponzorokat kell keresni, és akár fizető pilótákat is. De ebben a pillanatban is csak azt mondhatom, hogy én vagyok az, akivel a csapat szerződést kötött, és tesztelni fogok. Ha valami más történne, remélem, hogy lesz valaki a csapatból, aki időben odajön hozzám és elmondja, de erről az egész télen szó sem volt.” 
 
A pénteki bejelentés pontot tett a hetek óta tartó találgatások végére, amikor végleg eldőlt, hogy Jarno Trulli 2012-ben nem lesz ott az Ausztrál Nagydíj rajtrácsán.
 
A veterán pilóta természetesen némiképpen csalódott, ám nagyon szimpatikusan csak pozitív dolgokat kiemelve köszönt el csapatától. Reményét fejezte ki, hogy a Petrov szerződtetésével érkező szponzori pénzek segítik a csapat további fejlődésének finanszírozását, azét a csapatét, melynek elindításában ő is részt vállalhatott a kezdetektől, 2010-től.
 
"Személy szerint nem vagyok elégedetlen: Fel voltam készülve egy esetleges váltásra a Caterhamnél, annak tudatában, hogy a nehéz gazdasági helyzet a csapatot is érinti, ezért találniuk kellett egy megfelelő támogatással bíró pilótát. A kis csapatoknak egyértelműen szükségük van ilyen szerződésekre. Remélem, hogy Petrov hozzájárulása minden ember számára, aki ott dolgozik, derűsebb jövőt teremt."
 
 
Trulli távozásával egy 1970 óta tartó sorozat szakad meg azzal, hogy idén nem lesz a mezőnyben olasz pilóta. A leköszönő versenyző szerint ez szégyen, de várható volt.
 
"A Formula-1 olasz pilóta nélkül szégyen. Sajnálom, de ez nem az én problémám, másnak is felelőssége van ebben a dologban, és az a helyzet, hogy ez nem tegnapelőtt kezdődött, ám ennek elkerülésére semmiféle intézkedés nem történt. Olaszországban nincs olyan rendszer, amely egy magasabb szintre segítené a pilótákat, így normális, hogy ez lett ennek a helyzetnek a vége. Ott is vannak tehetségek, de mindenféle segítség nélkül teljesen reménytelen helyzetben vannak.”
 
Egy futamgyőzelemmel, további 10 dobogós helyezéssel, és összességében 252 F1-es versennyel a háta mögött Jarno Trulli egyelőre elköszönt a száguldó cirkusztól, és hogy valaha láthatjuk-e még a szériában versenyezni, ez nagyon kétséges. Mindenesetre lojalitása egykori csapatához példaértékű, így a szimpatikus olasz pilóta felemelt fejjel távozhat a Formula-1 színpadáról. Köszönjük Jarno!
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 motorsport caterham vitalij petrov jarnu trulli