2012. feb 20.

Egy újabb okos ötlet a Red Bullnál?

írta: FormaNet
Egy újabb okos ötlet a Red Bullnál?

A Renault F1-es programjának igazgatója, Jean Francois Caubet szerint a Red Bullnak egy okos fejlesztéssel sikerült kompenzálnia a fúvott diffúzor betiltása miatt elveszített teljesítményt.
 
A Red Bullnak tavaly úttörő szerepe volt abban, hogy a kipufogógázok segítségével a versenyautók komoly leszorítóerőt generáljanak, sőt 2011-es konstrukciójukat eme rendszer köré építették. Éppen ezért sokan úgy vélik, hogy a fúvott diffúzor betiltása, illetve a kipufogóra vonatkozó új szabály a Red Bull számára jelentheti a legnagyobb hátrányt.
 
Az energiaitalosok motorszállítójának vezetője, Jean Francois Caubet azonban úgy véli, hogy a szabályosság keretein belül, egy okos ötlettel sikerült megtalálni az elvesztett leszorítóerőt, és ezzel együtt a teljesítményt.
 
"A Formula-1 a kreativitásról szól. Bár a szabályok megváltoztak, sikerült a Red Bull-lal kidolgoznunk egy olyan megoldást, ami kompenzálja az elveszett teljesítményt. Ez nem ugyanaz, mint korábban… de egy okos fejlesztés, ami képes visszaadni a különbséget."
 
Azt persze senki sem feltételezte, hogy a csapatok az új kipufogó-szabály bevezetése után csak úgy egyszerűen hagyják szabadon kiáramolni a motor működésének égéstermékét, sőt maga Adrian Newey is bevallotta, hogy csapata továbbra is keresi a kipufogógáz hasznosításának lehetőségét, természetesen a szabályok betartása mellett.
 
"A kipufogó az egyik olyan terület, ahol még mindig van néhány új ötletünk”- mondta Newey.

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 kipufogó formula 1 red bull