2012. feb 22.

Kérdezz-felelek Nico Rosberggel

írta: FormaNet
Kérdezz-felelek Nico Rosberggel

Bár a Mercedesnél elsőként Michael Schumacher vezethette a kedden bemutatott új versenyautót, de egy reklámfilm forgatáson illetve egy privát teszt keretén belül már Nico Rosbergnek is volt szerencséje kipróbálni a W03-ast. A Formula-1 hivatalos oldalának adott interjúban a 26 esztendős versenyző többek között az első benyomásokról is beszélt, melyekből kiderül, hogy a német meglehetősen optimista a szezonkezdéssel kapcsolatban.
 
Már volt alkalmad kipróbálni a 2012-es Mercedes. Mesélj valamit az új gépről…
 
Nico Rosberg: Nos, eddig nagyon pozitív volt az ismerkedésünk. Mindenki nagyon motivált és talán még jobban várjuk, hogy mi lesz, mint eddig a korábbi években bármikor. Jó érzéseim vannak. Az autón észrevehető, hogy a csapat tovább fejlődött. Minden sokkal kompaktabb, és tökéletesen a helyén van. Semmi sem az utolsó pillanatban került rá, mert mondjuk lemaradt volna valami, szóval minden nagyon jónak tűnik. A teljesítményéről még semmit nem tudok mondani, a négy napos teszt befejezése előtt túl korai lenne még ilyesmiről beszélni.
 
Meglehetősen elégedetnek tűnsz…
 
NR: Általában mindig optimista vagyok, de ezekben a napokban valószínűleg még inkább…
 
Ez a harmadik éve a mercedes GP-nek, és Te is harmadik éve vagy együtt a Mercedesszel. Szerencsés lehet ez a hármas szám neked és a csapatnak?
 
NR: Nos, ez mindenképp jó előjel lehet erre a szezonra. De maradjunk két lábbal a földön, és ne vigyük túlzásba az elvárásokat. Nem hinném, hogy jelenleg bármelyik csapat ki tudná jelenteni, hogy az ő autója egy győztes autó. Számunkra most a legfontosabb dolog, hogy előre haladjunk. Az elmúlt két évben ezt nem tudtuk megtenni, de tudom, hogy most így lesz.
 
Miért vagy ennyire biztos a dolgodban? Történt valami aerodinamikai áttörés, vagy felfedeztetek valami különleges dolgot, ami segíthet?  
 
NR: Nem, nincs áttörés, és nem találtuk meg a bölcsek kövét. Egyszerűen csak tökéletes munka folyt a gyárban. Miután létrehoztunk egy tökéletes munkakörnyezetet, sokkal valószínűbb, hogy inkább ez trükk, nem pedig bármilyen technikai varázslat. Ez talán lehetséges volt az ’50-es és a ’60-as években, de ma a legfontosabb a csapatmunka.
 
Nem volt kockázatos döntés, hogy Jerezben még nem teszteltétek az új autót? Hiszen Barcelonában akár lehet hűvösebb az időjárás, vagy egyéb tényező közbeszólhat…
 
NR: Ez egy kompromisszumos megoldás volt, hogy tovább fejleszthessük az autót a gyárban, és rövidebb időt kelljen a megbízhatósági dolgokkal foglalkoznunk a pályán. Azt hiszem, hogy ez volt a helyes döntés.
 
Kedden Michael Schumacher vezette az autót – milyen visszajelzéseket kapsz?
 
NR: Én is ott ülök a pit wallnál, és hallgathatom a beszélgetéseket közte és a mérnökök között, és vannak elképzeléseim, hogy hogyan tovább.
 
És hogyan tovább? 
 
NR: Jelenleg az első nap szokásos programja zajlik, minden nagyobb volumenű dolgot megvizsgálunk, és szerencsére minden rendben van. Természetesen vannak még kisebb gyermekbetegségek, de ez teljesen normális. Mutassatok nekem valakit, aki elhoz egy új autót a tesztre, és rögtön azt tudja mondani, hogy minden probléma nélkül teljesítette a várakozásokat. Továbbra is optimista vagyok.
 
Meglepetés volt számodra a csapat küzdelmes időszaka? Hiszen a Mercedesnél minden megvan, profi felső vezetés, profi szakemberek, és megfelelő anyagi háttér, jó alapok és jó pilóták, ennek ellenére mégsem úgy működött minden, ahogy kellett volna...
 
NR: Természetesen ez meglepő, de el kell fogadni a helyzetet, és a lehető legtöbbet kihozni belőle.
 
Te és Schumacher Jerezben a legjobb időt futottátok meg a 2011-es autóval. Mennyire szeretnél ilyen időt beállítani a 2012-es kocsival?
 
NR: Természetesen vannak ilyen gondolataim, de attól tartok lesznek akik nem fogják ezt megengedni nekünk. Nagy lökést adna a tudat, hogy mindenkinél gyorsabb vagyok, de tartok tőle, hogy ez nem lehetséges.
 
Már jó ideje itt vagy a sportban…
 
NR: Hét éve! Hihetetlen milyen gyorsan öreg rókává lehet válni…
 
Mit mondanál, mi a legjobb eszköze egy versenyzőnek – a tehetség, a megjelenés, a marketing érték, vagy a karizma?
 
NR: A sebesség, hiszen versenyautóban ülök. Nem a tehetség. Az autó sebessége nem csak úgy jön valahonnan – ez számtalan dolog kombinációja. De természetesen erőfeszítéseket kell tennem a sport marketing oldalán is, hiszen ez is hozzátartozik a munkámhoz, és talán ez is egy erősségem. De a kinézetről és a karizmáról ne beszéljünk, hiszen azt leginkább mások látják és tudják megítélni. (Nevet)
 
Talán ebben a pillanatban még nehéz meghatározni az idei célokat, de mégis mit szeretnél, hogy kezdődjön számodra az első tengerentúli futam?
 

NR: Hogy fejlődjünk, és akkor jönnek a jó eredmények is. Nem akarjuk a tavalyi évet megismételni, amikor teljesen más helyről kezdtünk, mint amire számítottunk. Jóval hátrébb voltunk, és sok problémánk volt. Meggyőződésünk, hogy idén ezt el tudjuk kerülni.  

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes f1 formula 1 nico rosberg