2012. feb 23.

A Lotus háromnapos privát tesztre kért engedélyt

írta: FormaNet
A Lotus háromnapos privát tesztre kért engedélyt

Amennyire jól kezdődött a Lotus számára az első, szezon előtti kollektív teszt Jerezben, olyan rosszul végződött Barcelonában, miután 7 kör megtételét követően befejezték a vizsgálatokat, majd még aznap este összepakoltak, és visszautaztak az istálló székhelyére, Enstone-ba. A probléma nagyobb volt annál, mint sem azt a pálya mellett orvosolni lehessen, és tovább növeli a gondot, hogy három értékes nap is kimarad az amúgy sem túl sok tesztlehetőségből. A Lotus most kérvényezte, hogy háromnapos privát tesztet tarthasson.

Az istálló ugyan nem árulta el, pontosan mi is a probléma, de egyes szakértők úgy vélik, nem lehet véletlen, hogy Eric Boullier csapatfőnök a hirtelen távozás mellett döntött. Romain Grosjean a kasztni rezonálására panaszkodott, ám ha a felfüggesztéssel, vagy valamiféle rögzítéssel lett volna csak probléma, azt Barcelonában is orvosolni tudták volna.
 
A Lotus számára – mellesleg minden csapat így gondolná – komoly gond, ha az egyébként is korlátozott tesztnapokból elveszne három nap, egyrészt az új autó versenyképessége, a beállítások, az idei Pirelli gumik kapcsán, másrészt az idén visszatérő két pilóta miatt is, akiknek a visszaszokáshoz nagyon fontos lenne minél több időt pályán tölteni.
 
 
Az alakulatok választhatnak, hogy kihagynak egy tesztnapot annak érdekében, hogy helyette a többi csapat szeme elől elvonultan, privát teszten próbálják az autó fejlesztéseit, beállításait (így tette azt a Mercedes az elmúlt héten vasárnap), ám arra még nem volt példa, hogy ez három nap időtartamú legyen. A Lotus most egy ilyen kérvényt nyújtott be az FIA felé, az engedélyezés azonban csak akkor történik meg, ha a többi alakulat egységesen hozzájárul.
 
Amennyiben az alakulat megkapja az engedélyt, igen valószínű, hogy Silverstone lehet a háromnapos teszt helyszíne, egyrészt az alakulat székhelyének közelsége miatt, másrészt Barcelonában az utolsó kollektív teszthét előtt a Ferrari egy filmforgatásra készül, illetve a GP2 sorozat márciusban kezdi a teszteket a katalán pályán.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
    
Szólj hozzá

f1 lotus forma1 motorsport barcelonai teszt