2012. feb 27.

Sir Frank Williams: Hiba volt Newey-t elengedni

írta: FormaNet
Sir Frank Williams: Hiba volt Newey-t elengedni

Sir Frank Williams elárulta, hogy a Red Bull Racing tervezőzsenije, Adrian Newey annak idején miért távozott csapatától.
 
Adrian Newey és Damon Hill (kép: Sutton)
Adrian Newey 1992 és 1997 között öt világbajnok konstrukcióval járult hozzá a Williams történelméhez, de miután részesedést szeretett volna a csapatban, és miután ezt Sir Frank Williams visszautasította, Newey továbbállt. Következő alkotása már a McLaren MP4/13 volt, ami 1998-ban megnyerte a konstruktőri-, és Mika Häkkienennel az egyéni világbajnoki címet is. Később csatlakozott a Red Bullhoz, mellyel az elmúlt két évben mindkét trófeát elhódította, így Newey lett a széria történelmének legsikeresebb tervezője.
 
A Tavalyi bajnokság kilencedik helyén záró, történelmének legsikertelenebb idényét jegyző Williams tulajdonosa, Sir Frank Williams ma már úgy látja, hogy sajnálatos hiba volt Newey kérését visszautasítani.
 
"Ő (Newey) tulajdonrészt akart, én pedig nem akartam adni neki abban az időben. Így utólag visszatekintve vitathatatlanul nagy hiba volt. Adrian egy igen figyelemreméltó egyéniség” – nyilatkozta a 69 esztendős csapattulajdonos.
 
A 2011-es szezonra visszatekintve Williams elismerte, hogy az FW33 egy szörnyű konstrukció volt, de reménykedik abban, hogy a változás, melyen a grove-i alakulat az elmúlt évben átesett, segíteni fog az előrelépésben.
 
"Nem vagyok mérnök, de láttam már sok jó autót és sok rossz autót - és a miénk nem volt elég gyors. A legtöbb területen hiányosságai voltak, de ami a legfontosabb, hogy aerodinamikailag nem volt rendben, és talán némi lóerő is hiányzott. Egyszerűen nem volt gyors autó. Most a Renault motor reményt ad. Van három új műszaki szakemberünk is, akik különböző háttérrel, három különböző csapatból érkeztek.”
 
A csapattulajdonos egy valamit azonban továbbra is hiányol: "Van még egy probléma. Úgy hívják Adrian Newey. Belőle csak egy van.”

  

FormaNet, Varga Viktória

                                                                                             

Szólj hozzá

f1 williams formula 1 adrian newey