2012. már 01.

A Lotus számára rendkívül fontos a következő négy nap

írta: FormaNet
A Lotus számára rendkívül fontos a következő négy nap

A Lotus az első barcelonai teszt sikertelensége után ma folytatja az új autó tesztelését. Eric Boullier csapatfőnök kiemelten fontosnak tartja, hogy megfelelően ki tudják használni ezt a négy napot azok után, hogy bő egy héttel ezelőtt hét kört követően be kellett fejezniük a programot, és a hibás futómű miatt távoztak a katalán pályáról.

  Az alakulat tervei szerint a jövő héten Silverstone-ban privát teszt keretében próbáltak volna valamit visszanyerni az elveszített négy napból, ám az FIA szabályértelmezése végül ezt már nem teszi lehetővé az enstone-i csapat számára.
 
Boullier úgy véli, az egyetlen megoldás, ha minél többet tudnak futni a héten, ez talán biztosíthatja, hogy visszanyerjék azt az ígéretes formát, melyet Jerezben mutatott az E20.
 
"Természetesen szeretnénk ugyanazt a megbízhatóságot, amit Jerezben mutattunk, ezért a lehető legnagyobb futásteljesítményre van szükség. Az elveszített négy napot sosem fogjuk visszakapni, ezért is fontos, hogy a legtöbbet hozzuk ki, az előttünk álló négy napból, hogy biztosak legyünk abban, hogy jól állunk.”
 
Boullier elmondta, hogy a csapatnak ad némi önbizalmat a jerezi teszten mutatott jó forma, de természetesen azzal is tisztába van, hogy az semmit sem jelent az erőviszonyok tekintetében, hiszen ott a riválisok is csak ismerkedtek még az új autókkal.
 
"Jerezben a megbízhatóság és a tempó is jó volt, de ez még nem jelent túl sokat, mert ez volt az első igazi teszt. Lesz egy csomó új frissítés - ahogy a többieknél is - a teszten és az első versenyen is, és majd meglátjuk. Az alap biztos, hogy jó, és a pilótáink is örültek az új autó kezelhetőségének. Jó volt az egyensúlya is, így ez kezdésnek nem volt rossz."
 
A csapatfőnök tagadta azokat a találgatásokat, melyek szerint nem az első felfüggesztéssel lett volna probléma az első barcelonai teszten. Ezt támaszthatja alá az a tény is, hogy az új felfüggesztés más anyagból készült, melynek eredményeként az autó jelenleg 1 kilogrammal többet nyom.
 
 
"Nem, nem és nem volt más probléma, csak ez. Volt egy kis eltérés a tervezés szimuláció és az autón alkalmazott alkatrész között, és természetesen ezzel szerelve az autót nem voltunk elégedettek az eredménnyel. Számtalan ok miatt is úgy döntöttünk, hogy inkább az áttervezésre koncentrálunk, és újra gyártjuk, hogy megszabaduljuk ettől a problémától.”
 
A Lotus csapatfőnöke azt is elmondta, hogy tudomásul vették az FIA döntést, ami megtiltotta a jövő heti privát tesztet, mivel az szabályok értelmében az első verseny előtti utolsó teljes héten már tilos valódi tesztet végezni az alakulatoknak.
 
"Azt hiszem kissé másként értelmeztük a szabályt. A csapat úgy értette, hogy elmehetünk a jövő héten egy másik napra, de az FIA úgy döntött, hogy mégsem – szóval ezzel vége is volt a történetnek” – mondta a Lotus csapatfőnöke.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 lotus forma1 autosport eric boullier barcelonai teszt