2012. már 05.

Brawn biztos abban, hogy idén szorosabb lesz az élmezőny

írta: FormaNet
Brawn biztos abban, hogy idén szorosabb lesz az élmezőny

A tegnap délutáni kockás zászló nem csak a napi edzés, de  a szezon előtti tesztek végét is jelentette. A gyárakban továbbra is lázas munka folyik, ennek eredményét azonban már csak Ausztráliában, a szabadedzéseken tudják majd kipróbálni az alakulatok. A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn egyértelműen pozitívan értékelte az elmúlt időszakot, és úgy gondolja, minden helyén van a csapatnál, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt egy évben minden tekintetben sokat fejlődött az istálló. 

 
 
A 2012-es autó, a W03 megbízhatónak és erősnek tűnik annak ellenére, hogy a Mercedes az első teszthéten még a tavalyi autóval gyűjtött adatokat a Pirelli gumikról. Ross Brawn csapatfőnök elmondta, hogy általában az autó felépítése is sokkal simábban ment, mint 12 hónappal ezelőtt.
 
A kérdésre, mely szerint az idei autó jobban sikerült-e elődjénél, Brawn egyértelműen igennel válaszolt:
"Igen, sokkal jobb. A legtöbb alap jó, a hűtés jó, a rendszer jól működik, és ez azt jelenti, hogy a mérnökök a teljesítményre tudnak koncentrálni, az erős kezdéshez. Mivel az előző évben számtalan forrásunk nem volt megfelelő, ami állandósította a problémáinkat, ezért hosszú utat kellett megtennünk az elmúlt 12 hónapban. Hiszem azt, hogy a társaságunk sokkal erősebb szerkezettel bír, mint ezelőtt. Nagyobb mélységben tudunk feltárni még több forrást, így még több önbizalommal léphetünk tovább.”
 
A Mercedesnél a lágy gumik elhasználódása a teszteken nagyobb ütemű volt, mit a rivális alakulatoknál, ám Brawn úgy véli, a probléma nem jelentős.
 
"Azt hiszem a nehézséget az okozta, hogy Barcelonában viszonylag hűvös körülmények között próbáltunk dolgozni azon, hogy milyen lesz a gumikopás különböző pályákon, különféle környezetben és különféle futásteljesítmény mellett, így erről kicsit nehéz lenne még jóslatokba bocsátkozni. De amit viszont megértettünk, az autó érzékenysége, azok a dolgok, amiken változtatni tudunk, a kopás szintje miatt. A pilóták megértették az autó egyensúlyát, ők is próbálták csökkenteni a gumikopást. Ez lefordítva annyit jelent, hogy amit itt tanultunk, azzal szerintem úgy mehetünk Melbourne-be és az első néhány versenyre, hogy nagy kihívást jelenthetünk.”
 
"Nem hinném, hogy alapvető problémáink lennének, azt hiszem egy megfelelő autónk van, aminek örülünk, és a megtett versenyszimulációs távolságok is egészen reálisak."
 
 
Brawn arra a kérdésre, hogy véleménye szerint jelenleg hol áll a Mercedes, elmondta, hogy abban biztos, hogy az élmezőny közelebb került egymáshoz.
 
 
"Ez napról napra változik, nincs végleges rangsor. Van egy csoport. Tegnap a Red Bull új csomagját még nem láthattuk nagyon megmutatkozni, persze az is lehet, hogy nagy mennyiségű üzemanyaggal futottak, ezt pontosan nem tudhatjuk. Azt hiszem, ők meglehetősen versenyképesek. A McLarennél is ez érzékelhető, nekik egy jó kocsijuk van, és nem hiszem, hogy túlzottan messze lennénk tőlük. De ezt nehéz pontosan megítélni.”
 
"A versenyszimuláció lehetne az egyetlen apró része az egyenletnek, itt viszont sok köridőt veszíthetünk, amit nyilván Melbourne-re ki lehet javítani. Szóval ami látszik, hogy öt vagy hat csapat van elég közel egymáshoz egy csoportban, talán ez több, mint amit éveken keresztül láthattunk” - értékelte a téli tesztek utáni helyzetet a Mercedes csapatfőnöke.
 
Szöveg:FormaNet, Varga Viktória
   

Szólj hozzá

f1 forma1 autósport ross brawn mercedes gp f1 élmezőny barcelonai teszt