2012. már 07.

Ecclestone köszöni jól van, és nem siet a visszavonulással

írta: FormaNet
Ecclestone köszöni jól van, és nem siet a visszavonulással

A Formula-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone visszavonulásáról számtalan találgatás látott már napvilágot annak ellenére, hogy Ecclestone többször is elmondta, valószínűleg a paddockból viszik majd a temetőbe. A háromszoros világbajnok, Niki Lauda szerint a fehér lovag köszöni jól van, és továbbra sem tervezi a visszavonulását.

 
Az idei évben komoly munka, és főleg igen nehéz taktikai csaták várnak Ecclestone-ra, mivel az év végén lejár az F1 pénzügyeit és egyéb jogi vonatkozásait szabályozó Concorde egyezmény. A Formula-1-et 1981 óta jogi és pénzügyi keretek közé szorító megállapodás (mely Bernie Ecclestone főműve) rendkívül nagy jelentőségű ahhoz, hogy az aláírást megelőző tárgyalásokat a FOM vezér bárkire is rábízza. A műszaki vonatkozások kivételével ez a dokumentum a száguldó cirkusz működési szabályzata.
 
Sokan úgy vélték, hogy Ecclestone korára való tekintettel már nem megy bele újabb nagy csatákba és esetleges vitákba, különösen egy olyan helyzetben, amikor minden érintett fél szemben áll - valamely vonatkozásban - mindenkivel. Egyrészt az FIA szeretné a jogok egy részét visszaszerezni, mivel rövidesen letelik az a 15 év, ami alatt Ecclestone-nak évi meghatározott összeget kell fizetnie azért, amiért a kilencvenes évek végén száz évre megkapta az F1 kereskedelmi jogait a testülettől (az akkori FIA elnök, és barátja, Max Mosley közreműködésével). Ecclestone már egyértelművé tette, hogy 15 év letelte után egyetlen pennyt sem fog fizetni az irányító testületnek, és a kiesett forrást oldják meg, ahogy tudják. Ötletként megemlítette a pilóták szuperlicesz díjának megemelését. 
Másrészt a csapatok is szeretnének nagyobb részesedést a bevételekből, ami szintén nem kedvenc gondolata a brit üzletembernek. Az istállók továbbá nem szeretnék az éves naptárt sem bővíteni, és többen amellett voksolnak, hogy minél több futam maradjon Európában. Ecclestone itt is másképpen gondolkodik. Egyelőre tehát nagy a káosz, de nem lehet kétség abban a tekintetben, hogy az F1 legnagyobb játékosa megoldja ezeket a kérdéseket.
 
Most újabb találgatások keltek szárnyra FOM vezér utódlásával kapcsolatban, mégpedig azért, mert David Campbell (aki nemrég óta vezetője az F1-es pályák reklámjaiért felelős Allsport cégnek, mely cég ezen kívül a paddock vendéglátásért is felelős az egész világon) nemrégiben bejelentette, hogy az év végén visszavonul. Ebben nem lenne semmi különös, ám sokan eddig úgy vélték, hogy Campbell Ecclestone egyetlen lehetséges utódja, így távozásával más irányba folytatódhatnak az utódlásról szóló spekulációk.
 
 
Az osztrákok háromszoros világbajnoka, Niki Lauda azonban úgy véli, teljesen feleslegesek ezek a találgatások, mivel Ecclestone egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki befejezné Formula-1-es pályafutását.
 
"Bernie nem úgy néz ki, mint aki be akarna fejezni. Ezek a találgatások már több mint tíz éve tartanak, nagyjából  70 éves kora óta. Akkor mindenki az mondogatta, hogy nem lesz ő már sokáig.”
 
"Éppen ellenkezőleg. Nemrégiben találkoztam vele, nagyon jó kedvű volt, mindezt élvezi, és még sokáig akarja csinálni. Abszolút nem úgy láttam, mint aki be akarja fejezni” – vélekedett Ecclestone jövőjéről Niki Lauda.
 
Egy bizonyos. Bernie Ecclestone munkabírása 81 éves kora ellenére is példamutató, és afelől sem lehet kétségünk, hogy a száguldó cirkusz egészének irányítását csak olyan emberre bízza majd, aki hozzá hasonló affinitással rendelkezik. Ezzel kapcsolatban már többször is nyilatkozott, és minden nyilatkozat azonos tartalommal bírt: eddig még nem talált ilyen embert.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 niki lauda fia bernie ecclestone fom concorde egyezmény