2012. már 07.

Idén már Kubica egykori autójával tesztel a Pirelli

írta: FormaNet
Idén már Kubica egykori autójával tesztel a Pirelli

A Formula-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli bejelentette, hogy a 2010-es Renaut R30 lesz az új tesztautója.
 
 
A Pirelli erre a szezonra már régóta keresett egy új versenyautót az eddigi 2009-es Toyota helyett, amely az olasz márka szerint ma már túl elavultnak számít. Végül a 2010-es Renault lett a befutó, amivel nemrégiben Kimi Räikkönen is körözhetett még a kollektív tesztek kezdete előtt. Az R30-ast a legújabb műszaki és aerodinamikai előírásokhoz fogják igazítani, és ahogy eddig is, festés nélkül teljesen feketén rója majd a köröket. Hogy ki ül majd a volán mögött, egyelőre még nem lehet tudni, de a Pirelli reméli, hogy egy hónapon belül bejelentheti tesztpilótáját.
 
"Már régóta egyértelmű, hogy egy modernebb tesztautóra van szükségünk, és bár a Toyota TF109 jó szolgálatot tett számunkra, de mégiscsak három éves. Azóta már jelentősen változott a technológia és a szabályok is, így a Toyota már nem képes azokat az erőhatásokat szimulálni, amik a mai Formula-1 követelményeinek megfelelnek” –nyilatkozta a közleményben Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója.
 
A szakember azt is leszögezte, hogy bár az R30-as egy jelenlegi csapat régebbi konstrukciója, ettől függetlenül továbbra is minden csapatot egyenlő bánásmódban részesítenek, azaz egyik alakulat sem kerülhet előnyös helyzetbe.
 
"Egyik legfontosabb feladatunk, hogy a csapatokat teljesen egyenlően kezeljük, ezért a tesztcsapatunk tőlük függetlenül fog működni, és az összes istállónak lehetősége lesz arra, hogy egy megfigyelőt küldjön a tesztekre.”
 
A eddigi Toyota egyik elavult tulajdonsága az volt, hogy még a tankolás betiltása előtti időszakban tervezték, azaz kisebb üzemanyagtankkal.
 
"Az új tesztautó már megfelel az aktuális üzemanyag-előírásoknak, vagyis a tankolás tilalmának, így teljes versenytávot tudnunk szimulálni, ahol hosszú távon is vizsgálhatjuk az egyensúly és a gumik változásait.”
 
Az olasz gyártó 4-5 tesztet tervez 2012-re, ebből az elsőt valamikor májusban ejti meg.
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

f1 pirelli renault formula 1 tesztautó r30