2012. már 14.

Alonso: Az első néhány versenyen össze kell szorítanunk a fogunkat

írta: FormaNet
Alonso: Az első néhány versenyen össze kell szorítanunk a fogunkat

Fernando Alonso eddigi 73 dobogós helyezéséből négyet Melbourne-ben ünnepelhetett, melyek közül 2006-ban elsőként szelte át a célvonalat Kimi Räikkönen és Ralf Schumacher előtt. Mindemellett Alonso pontgyűjtés tekintetében sem áll rosszul az ausztrál helyszínen, ugyanis 65 pontjával vezeti a statisztikát. 2011-ben éppen csak lemaradt a dobogóról, de egyelőre, az Ausztrál Nagydíj előtt írt blogbejegyzésében úgy véli, idén az első versenyeket kicsit összeszorított fogakkal kell túlvészelni, és a lehető legtöbb pontot gyűjteni.

 
Versenytársaihoz hasonlóan Fernando Alonso is a szokásosnál korábban érkezett meg Melbourne-be azért, hogy akklimatizálódjon a hét végére.
 
„Hétfőn este érkeztem Melbourne-ben. Ez a leghosszabb út az évben, és elsődleges célom az, hogy a lehető leggyorsabban alkalmazkodjam az időeltolódáshoz, hiszen 10 óra különbség van az ovideói időhöz képest. Mindig szívesen jövök ide, mert a hangulat nagyon különleges, és van lehetőség a kikapcsolódásra is, ami a világ más részein gyakran nem adatik meg. Úgy tűnik, hogy az ausztrálok tudják a jó élet receptjét. Természetesen nekik is vannak problémáik, mint ahogy mindenki másnak, és nehéz is ezt megítélni 10 itt töltött nap alatt, de ez a benyomásom.”
 
A kétszeres bajnok többször hangot adott már azon véleményének, hogy kissé abszurdnak tartja, hogy egy világbajnokságra nem edzhetnek a résztvevők. Alonso kevesli azt a hat napot, amit a szezon előtt az új autó tesztelésére fordíthatott, ugyanakkor a versenyhétvégék izgalmait már nagyon hiányolja.
 
„Már alig várom, hogy elkezdődjön a versenyhétvége. Ebben az évben még kevesebb időt vezethettük az autót, mint eddig, hiszen a tesztidőszak rövidebb lett. Hat nap biztos, hogy nem elég ahhoz, hogy jóllakottnak érezzem magam vezetés tekintetében. Ahogy a múltban már sokszor elmondtam, a miénk az egyetlen olyan sport, ahol tilos edzeni. El lehet képzelni, mi lenne ha mondjuk Nadal csak hat napot kapna arra, hogy egy új ütőt kipróbáljon, vagy a focisták mindössze hat napot edzhetnének a világbajnokság előtt. Jó lenne többet tesztelni, de úgy, hogy ne menjen a versenyek rovására, mert a versenyt semmi nem múlja felül. Sok kilométer tesztelés után végre már megcsapott minket a verseny fuvallata. Már hiányzik az időmérő izgalma, és az a fajta izgalom, ahogy a rajtrácson várjuk a zöld jelzést, és az az adrenalin, ami az első kanyarnál megrohan. Valójában minden hiányzik, ami ennyire csodálatos sporttá teszi a Formula-1-et.”
 
A Ferrari spanyol versenyzője továbbra is úgy látja, hogy az első néhány verseny nehézkes lesz csapata számára.
 
„Mindig nehéz dolog a tesztekből következetni. Mindenki saját programja szerint dolgozik, így nem tudunk valódi összehasonlításokat végezni. Nekünk még feltétlenül javulnunk kell, és dolgoznunk azon, hogy megértsük az új autót. A vezetési stílusomat is hozzá kell igazítanom egy olyan kocsihoz, melyet a hátul jelentkező leszorítóerő veszteség és az új Pirellik miatt kissé nehezebb vezetni. Ismerjük az autó fejlesztésének irányát, és ez egy fontos lépés. Persze kicsit össze kell majd szorítani a fogunkat az első néhány futamon, de először is azt kell látnunk, hogy versenyképesség tekintetében hogy állunk, és a szezon korai szakaszában annyi pontot kell szereznünk, amennyit csak tudunk.”
 
 
"Tudom, hogy a rajongók mindig arra számítanak, hogy majd elmondjuk, ilyen és ilyen eredményeket tudunk elérni, de az az igazság, hogy nem tudjuk biztonsággal megmondani, hol állunk. Meg kell várni a szombati időmérő végét, és utána még kicsit tovább is, amíg túl nem leszünk az első néhány Európán kívüli versenyen. Nyugodtnak kell maradnunk, és lépésenként haladni, kezdve Melbourne-nel, ahol megkapjuk az első benyomásokat. Amint tudjuk, hol állunk, már pontosabb célokat határozhatunk meg magunknak. Egy dolog biztos, az egész csapatban ott van a győzni akarás, és a Ferrari történelme nagy felelősséget helyez ránk. Magunk miatt, a rajongók és a partnerek-, valamint mindannyiunk miatt jól kell dolgoznunk.  Össze kell tartanunk, hogy elérjük ezt a célt."
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 fernando alonso melbourne ausztrál nagydíj