2012. már 16.

A McLaren kezdett legjobban a 2012-es idény legelső szabadedzésén

írta: FormaNet
A McLaren kezdett legjobban a 2012-es idény legelső szabadedzésén

Jenson Button és Lewis Hamilton kezdett legjobban az évadnyitó ausztrál versenyhétvége első szabadedzésén, ahol máris előkerültek a szezon előtt alig tesztelt Pirelli esőgumik is.  

 
 
Nedves pályán, de már eső nélkül indult a 2012-es idény legelső gyakorlása, a többség az esőgumik tesztelése helyett inkább kivárta az ideálisabb körülményeket, olyannyira, hogy egy óra elteltével még a mezőny fele futott csak mért kört. 
 
A két kis csapat, a Marussia és a HRT is megkezdte a munkát a mezőnnyel, bár utóbbi alakulat csak félgőzzel. Csütörtökön a HRT engedélyt kapott az FIA-tól, hogy Pedro de la Rosa autóján csak ma reggel ejtsék meg a műszaki vizsgálatokat, mert késésben voltak az összeszereléssel. Az ellenőrzés sikeresen lezajlott, majd ezt követően még dolgoztak az autón, ezért a spanyol veterán jó esetben a második tréningen csatlakozhat társaihoz. Csapattársa, Narain Karthikeyan sem volt sokkal szerencsésebb, hiszen már az edzés elején megállt alatta az új autó, mint később kiderült, a biztonsági rendszer túlmelegedés miatt leállította a motort.
A kis csapatnak nagy szüksége lenne a kilométerekre, ehhez képest Karthikeyannak sem sikerült egy mért kört sem teljesítenie.
 
A visszatérő 2007-es világbajnok, Kimi Räikkönen is majdnem hasonlóan járt, de a finn végül néhány 8 kör erejéig kihajthatott a pályára. Kiminek már a kollektív teszteken is problémái adódtak új autójának kormányával, amit a jelek szerint mostanra sem sikerült tökéletesen megoldani, így a másfél óra többnyire ezzel a telt el.
 
 
A vizes aszfalton a Troro Rosso ausztrál újonca, Daniel Ricciardo 1:47.448-cal állított fel az alapidőt, majd következő körében már öt tizedet javított, de a komolyabb köridők - nyilván a pálya felszáradásával, és a slick gumik bevetését követően - az utolsó fél órában születtek meg. 
A top versenyzők közül Jenson Button hajtott pályára legkésőbb, és néhány kör után az addig élen álló Michael Schumachert több mint fél másodperccel túlszárnyalta. Button csapattársa, Lewis Hamilton szintén átugrotta a Mercedes versenyzőjét, de kollégájától bő két tizeddel elmaradt.
 
A Red Bull továbbra sem mutatta meg teljesen az RB8-as erejét, Mark Webber 9 tizedmásodperces lemaradásban az ötödik-, míg Sebastian Vettel már bő két másodperces hátránnyal csak a 11. helyen zárt. 
 
A vizes fű megtréfált egy-két versenyzőt, többek között Jean-Eric Vergne és Felipe Massa is bemutatott egy-egy látványos megcsúszást, és kettőjük közül a brazil járt rosszabbul. A Ferrari a 9-es kanyar kavicságyában fejezte be az első szabadedzést. 
 
 
 

Első szabadedzés eredménye:
 
FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 2012 formula 1 melbourne jenson button első szabadedzés ausztrál nagydíj