2012. már 16.

Michael Schumacher lett a 2. szabadedzés legjobbja

írta: FormaNet
Michael Schumacher lett a 2. szabadedzés legjobbja

Michael Schumacher az utolsó pillanatban futotta meg a második szabadedzés leggyorsabb körét, ami a pályaviszonyok miatt közel két másodperccel elmaradt Jenson Button délelőtti legjobbjától. 

 

Az első szabadedzést követően újabb eső áztatta el a melbourne-i versenypályát, és bár az égi áldás most is elállt mire zöld jelzést kaptak a csapatok, de a reggeli pályaviszonyokhoz képest valamelyest rosszabb volt a helyzet, így mindenki eső gumikon vágott neki az installációs köröknek.

A körülmények miatt a pályán lassan indult be az élet, és például a McLaren csapat vezetője, Martin Whitmarsh a Sky csatornának elárulta, hogy nagy munkát ma nem fognak végezni, mert nincs sok értelme.
Bár az első edzésen is felszáradt az aszfalt, ettől függetlenül a versenyirányítás esős edzésnek minősítette, aminek idén azért van jelentősége, mert egy új szabály értelmében ha pénteki nap szabadedzéseit esősnek nyilvánítják, abban az esetben a szombati edzésen eggyel több garnitúra slick gumit használhatnak fel a csapatok.
 
Az első másfél órára a HRT-nek mindössze 3 kör adatott meg Narain Kathikeyan által, mivel Pedro de la Rosa autója még nem készült el, az indiai alatt pedig túlmelegedett a motor, így a kis csapat nem kezdte zökkenőmentesen az első hivatalos tréninget. Karthikeyan a délelőtti műszaki problémája után folytathatta útját az F112-vel, valamint egy installációs kör erejéig a De la Rosa is kihajtott, de ennyivel be is kellett érnie pénteki napját.
 
Az első vállalkozó ismét a hazai pályán vezető Daniel Ricciardo volt, aki 1:50-es idővel nyitotta meg a sort, majd csatlakozott csapattársa, Jean-Eric Vergne, valamint Pastor Maldonado, Sergio Pérez és Nico Hülkenberg is, persze a többség inkább várt a pályaviszonyok javulására. Ez nem bizonyult rossz ötletnek, ugyanis a kint lévő versenyzők szinte egytől egyig megcsúsztak a vizes pályán, Vergne például látványos piruettel is szórakoztatta a lelkes ausztrál közönséget, majd később Kobajasi Kamui mutatta meg parádés reflexeit a célegyenesben, amikor egy kisebb forgással, de sikerült megfognia a vizes fűre hajtó Sauberjét. A csúszkálásokat, és látványos manővereket végül mindenki szerencsésen megúszta nagyobb amortizáció nélkül.  
 
Elsőként Fernando Alonso vállalta be a köztes Pirelliket, és 1:44-gyel át is vette a vezetést, majd a gyorsan száradó pályán csakhamar 1:40, majd az edzés végére már 1:30 alá szorították a köridőket.
A nagy csapatok egyike sem hajtotta túl magát, sőt néhányan csak az utolsó percekben tettek látogatást az aszfaltcsíkon, többek között a Mercedes és a Lotus versenyzői, vagy éppen Lewis Hamilton. A slick gumik nagyjából az utolsó 15 percre kerültek elő, aminek következtében gyorsan átalakult a sorrend, Michael Schumacher például a legutolsó körében megfutott 1:29.183-as idejének köszönhetően ugrotta át Nico Hülkenberget, aki szintén nem sokkal előtte taszította le az élről a hétszeres bajnokot.
A változó körülmények tehát lehetetlenné tették, hogy a szezon első szabadedzése után valamelyes tisztuljon a kép az erőviszonyokról.
 
Második szabadedzés eredménye:
 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 melbourne michael schumacher második szabadedzés ausztrál nagydíj