2012. már 17.

Alonso szerint a Ferrari jelenleg rosszabbul áll, mint tavaly

írta: FormaNet
Alonso szerint a Ferrari jelenleg rosszabbul áll, mint tavaly

Az elmúlt hetek találgatásai a mai napon véget értek, már ami a csapatok szezon eleji formáját illeti, és bebizonyosodni látszik, amitől oly sok Ferrari rajongó tartott, hogy az olasz alakulat nem blöffölt, jelenleg még valóban nem sikerült teljesen megérteniük az F2012 működését. Fernando Alonso szerint jelenleg rosszabb a helyzet, mint tavaly.

 
 
Fernando Alonso a mai időmérő edzésen egy kicsúszást követően csak a 12. rajtkockát szerezte meg, míg csapattársa Felipe Massa „önerőből” mindössze a 16. helyre kvalifikálta magát, és körideje két másodperccel maradt el Nico Rosberg Q2-ben megfutott leggyorsabb körétől.
 
A csapat spanyol pilótája elismerte, hogy az autó tempója jelentősen alulmúlta várakozásait, és hozzátette, hogy ha nem hibázik, akkor sem biztos, hogy bekerült volna a legjobb tízbe. A kétszeres bajnok úgy véli, ha a Ferrari részt akar venni a bajnoki csatában, akkor nem engedheti meg magának, hogy - úgy, mint az azt előző évben – lassan fejlessze tovább az idei konstrukciót.
 
"Ha sikerül megfelelően gyorsan továbbfejleszteni az autót, akkor még megcélozhatunk olyan fontos dolgokat, mint például a világbajnoki cím. Ha viszont mindez nem történik meg kellő gyorsasággal, abban az esetben nem tudjuk megcsinálni. Az előző évben 1.4 másodperc volt a lemaradásom az elsőhöz képest, most pedig egy másodperc a hátrányom a Q2 első helyéhez képest. Szóval azt kell mondjam, az előző évben jobbak voltunk. Most annyi történik, hogy ezt ki kell javítanunk. Tavaly az 1.4 másodperces lemaradásunkkal a kilencedik versenyt tudtuk megnyerni, Silverstone-ban. Ebben a szezonban nem várhatunk kilenc versenyt a futamgyőzelemmel. Sokkal hamarabb meg kell csinálnunk.”
 
Alonso kijelentette, hogy a Ferrarinak eddig nem sikerült megvalósítania a kitűzött célokat, ezért most a csapatnak muszáj mindent megtennie, hogy minél előbb behozza a lemaradást.
 
"Nyilvánvaló, hogy jelenleg nem vagyunk elég gyorsak és versenyképesek ahhoz, hogy az első helyekért harcoljunk, de valahol ezt idáig is tudtuk, és lehetett rá számítani, hiszen a téli tesztek után volt némi elképzelésünk erről, ma pedig meggyőződhettünk róla, hogy valóban nem vagyunk versenyképesek. Szóval még rengeteg dolog vár ránk, még inkább össze kell fognunk, mint valaha bármikor. Tudom, hogy a mostani verseny előtt a nap 24 órájában dolgoztunk, most azonban 25 órára van szükség. Ez az egyetlen módja annak, hogy fejlődjön az autó, és versenyeket nyerjen. Ez a célunk. A világbajnokság kezdetére egy versenyképes autót akartunk, amely futamokat tud nyerni. A tavalyi év második felében, majd a télen is minden csak erről szól, de nem értük el a célunkat, hogy Ausztráliába egy győztes autóval érkezzünk meg. Szóval most arra van szükségünk, hogy amilyen gyorsan csak lehetséges, eljussunk ide, már a következő néhány versenyen.”
 
 
A spanyol bajnok az időmérőről elmondta, hogy hibázott, de bízik benne, hogy a megmaradt új szett gumi valamelyest jobb helyzetbe hozza a verseny végére.
 
"Azt hiszem ráhajtottam a fűre. Valójában ezt én nem vettem észre, de a tévénézők láthatták, hogy a bal kerék a füvön van. Ezután megpördültem, és sajnálatos módon a kavicságyban fejeztem be az időmérőt. Nem tudom milyen lett volna a helyzetem a baleset nélkül, lehetséges, hogy bekerülök a Q3-ba, de az is lehet, hogy nem, mert a köridők nagyon szorosak voltak. Ha bejutottam volna a Q3-ba, akkor holnap nincs plusz új gumim. Talán ez a versenyen jó kompromisszumot jelenthet.”
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

Szólj hozzá

ferrari f1 fernando alonso melbourne fomula 1 ausztrál nagydíj