2012. már 18.

Jenson Button magabiztos győzelmet aratott Melbourne-ben

írta: FormaNet
Jenson Button magabiztos győzelmet aratott Melbourne-ben

Jenson Button harmadik melbourne-i futamgyőzelmét aratta az évadnyitó futamon, miután már a rajtnál átvette a vezetést, és magabiztos versenyzéssel mindvégig könnyedén őrizte meg pozícióját. A pole-ból rajtoló csapattársa, Lewis Hamilton a dobogó legalsó fokára állhatott fel, kettőjük közé pedig a regnáló bajnok, Sebastian Vettel férkőzött be.   

 

22 fővel indult el a 63. Formula-1-es idény szezonnyitó futama, miután az FIA nem engedélyezte a 107 százalékos szabály áldozatául eső HRT indulását. A rajtrács annyiban változott az időmérőn elért eredményekhez képest, hogy a 17. legjobb időt autózó Sergio Pérez váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kapott. A többség a sárga jelölésű lágy Pirellikkel sorakozott fel a rajtrácsra, kivéve Jean-Eric Vergne, Vitalij Petrov és a 22. helyről induló Sergio Pérez.

A rajtot követően alaposan átrendeződött a mezőny, de az élen induló két McLarent senki nem veszélyeztette, viszont Jenson Button már az indítást követően megelőzte csapattársát, Lewis Hamiltont. Michael Schumacher egy pozíciót fogott, és egészen a 11. körig a harmadik helyen autózott, amikor is a W03 sebességváltója meghibásodott. A német a verseny harmadik kiesője volt, őt megelőzően még a futam legelején a rutintalanul rajtoló Romain Grosjean a williamses Pastor Maldonadóval koccant, és a 13-as kanyar kavicságyában kötött ki, illetve a Force India német versenyzője, Nico Hülkenberg is feladni kényszerült a szezonnyitót.
A hetedik rajtkockából induló Nico Rosberg a külső íven ugyan lerajtolta a két Red Bullt, de Sebastian Vettel a második körben a 9-es kanyarban visszaelőzte. A két Ferrari és a két Sauber is sokat nyert az indításnál Fernando Alonso a 6. körben már Rosbeget és Vettel szorongatta, míg csapattársa Felipe Massa ekkor már Mark Webber mögött autózott a nyolcadik helyen. A rosszul sikerült időmérőt követően a Sauberek szintén a pontokért küzdhettek már az első körökben. Az egy kiállással gazdálkodó Pérez végül a 7., japán csapattársa pedig a 9. helyre hozta be Sauberjét.
 
A két McLaren egészen a második boxkiállásig magabiztosan vezette a mezőnyt, sőt Button már nagyjából 10 másodperces előnyt autózott ki kollégája előtt. Hamiltonra azonban felzárkózott a harmadik helyen autózó regnáló bajnok, és a második kiállásnál a 38. körben megtörtént a helycsere.  
 
Miközben a pole-ból rajtoló brit újabb pozíciót vesztett, Vitalij Petrov Caterhamje a célegyenesben leparkolt a kormányszevó meghibásodása miatt, így pályára hajtott a biztonsági autó, ami összerázta a mezőnyt. Pár körrel később Petrov csapattársa, Heikki Kovalainen ugyanezzel a problémával szembesült.
 
A SafetyCar a 41. kör végén engedte el a mezőnyt, Button az újraindításkor remek rajtot vett, így elsősége nem forgott veszélyben, és mögötte a leintésig már maradt a Vettel-Hamilton sorrend. Az trió mögött negyedikként Webber ért célba, akinek autója a rajtnál kicsit megsérült, így vesztett néhány pozíciót, ezt követően azonban hibátlan versenyt futott, és nagy csatát vívott például Nico Rosberggel, aki végül még a pontszerző helyekről is kiszorult.
Az ötödikként célba érő Alonso ismét kihozta a Ferraijából amit csak lehetett, brazil csapattársa azonban honfitársával, Bruno Sennával akadt össze a 46 körben, ennek következtében Massa versenye véget ért, és nem sokkal ezután Senna is kiállni kényszerült. Kettőjük esetét a versenyirányítás a leintést követően vizsgálta.
 
 
 
A top 10 második felében (ahogy azt a téli tesztek alatt már sokan megjósolták) valóban nagyon szoros volt a küzdelem egészen a leintésig.
A verseny legdrámaibb pillanata az utolsó körben, a mindvégig zseniálisan versenyző, Pastor Maldonado balesete volt, aki kisebb csodát vihetett volna véghez a tavalyi évben siralmasan szereplő Williamsszel. A venezuelai a verseny alatt még Alonsóval is harcolt az ötödik helyért, az utolsó pillanatokban azonban sokat kockáztatott, és falnak csapta autóját, így egy hatodik helyet dobott el magától.
A baleset miatt kissé megkavarodott a Maldonadó mögötti sorrend, végül Kobajasi Kamui, Kimi Räikkönen, Sergio Pérez, Daniel Ricciado és Paul di Resta örülhetett pontoknak. 
 
Maldonado balesete 
 

Az 58 körös verseny leggyorsabb körideje (1:29.187) Jenson Button neve mellé került.
 
Ausztrál Nagydíj végeredménye:
 
 
 FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 mclaren hamilton forma1 vettel jenson button ausztrál nagydíj nyitó futam