2012. már 19.

A McLarennél rosszul számolták ki a szükséges üzemanyagot - a pilóták spórolós versenyt futottak

írta: FormaNet
A McLarennél rosszul számolták ki a szükséges üzemanyagot - a pilóták spórolós versenyt futottak

A Formula-1 hétvégi szezonnyitójáról, az Ausztrál Nagydíjról a McLaren szinte tökéletes eredménnyel távozott, ám az alakulatnál is akadt némi probléma a verseny során. A kettős győzelem közvetlenül egy apró hibán múlott, amikor a biztonsági autós fázisban, Lewis Hamiltont a boxkiálláskor Sebastian Vettelnek sikerült megelőznie, ám Martin Whitmarsh csapatfőnök szerint nem csupán ez volt a gond. Whitmarsh elárulta, hogy kissé elszámolták a versenyre szükséges üzemanyagot.

 
Az istállók a verseny előtt számítógépes szimuláció alapján igyekeznek nagyon pontosan belőni a versenyre szükséges üzemanyag szintet, hogy az autónak ne kelljen feleslegesen akár egy kilogrammal is több súlyt cipelnie. Ennek köszönhetően láthattunk már számtalan olyan futamot, a pilóta a befutó utáni levezető kör helyett leparkolt a pálya szélén, mivel a versenyutáni vizsgálatok miatt fontos, hogy a mintavételhez maradjon hajtóanyag az autóban.
 
Melbourne-ben a wokingi alakulat kissé elszámolta magát, ennek következtében már a verseny elején arra figyelmeztették a pilótákat, hogy vegyék spórolósra a benzinhasználatot.
 
"Ez egyáltalán nem volt lényegtelen dolog. Ha korlátlan felhasználással versenyeztünk volna, egyik autónk sem jut el a célvonalig. Ezért a nyolcadik kör után szigorú üzemanyag spórolásba kezdtünk. Emiatt azt hiszem kicsit lehettünk volna gyorsabbak is, és megszerezhettük volna az első két helyet, de ettől függetlenül nem lehetünk túlzottan elégedetlenek azzal, amit elértünk”-nyilatkozta a futam után Martin Whitmarsh, majd 
elismerően szólt Jenson Button első versenyen mutatott hibátlan teljesítményéről is.
 
"Jenson fantasztikus munkát végzett. Mindent megtett ami csak lehetséges volt. Amikor arra gondolt, hogy Vettel mögötte a DRS zónába érhet, növelte a távolságot, és azt hiszem akkor ez volt számára (Vettel) a vég. Valóban csodálatosan versenyzett, egyenletesen, kontroláltan, és amikor nagyobb sebességre kellett kapcsolnia, akkor megtette, ahogy ezt egy világbajnok csinálja.”
 
Whitmars abban is biztos, hogy Hamilton, aki a rajtnál elveszítette vezető helyét, megszerezhette volna a második helyet, amennyiben a biztonsági autós fázis nem a legszerencsétlenebb pillanatban érkezik.
 
„A pozíció elvesztése egy egyszerű szerencsétlen dolognak tudható be, mert miután mindkét autónk kint volt a boxban, közvetlenül utána hívták be a biztonsági autót, amiért veszítettünk tíz másodpercet. Ha akkor úgy döntöttünk volna, hogy nem csináljuk meg a dupla kerékcserét, hanem kint tartjuk még (Hamiltont) egy körre, akkor biztos, hogy Seb előtt marad.”
 
 
„Meg volt a sebességünk, és a teljesítményünk is. Ez egy meglehetősen trükkös pálya az előzésre, szóval meg tudtuk volna tartani az első két helyünket. Kicsit szerencsétlenül jött ki a dolog, és Lewisnak nem nagyon tetszett, hogy csak a dobogó alacsonyabb fokára léphetett fel. De ennek ellenére egy nagyon erős hétvégéje volt, és biztos vagyok abban, hogy még eltökéltebben utazik a következő versenyre, hogy megmutassa, mennyire gyors az időmérőn, és ott befejezze azt a munkát, amit itt elkezdett.”
 
Az Ausztrál Nagydíj tükrében jelenleg úgy tűnik, a McLaren az egyetlen csapat, aki elégedett az idei autójával, és a Whitmarsh által elmondottak talán tovább stresszelhetik, vagy éppen gyorsabb fejlesztésekre ösztökélhetik a riválisokat. A versenyből - még ha nem is az egész szezonra nézve – sok tanulság levonható, de talán a leglényegesebb, hogy a regnáló világbajnoknak és csapatának, az idei szezon elejére nem sikerült átmentenie tavalyi nyomasztó dominanciáját. Ez pedig tovább növeli annak az esélyét, hogy 2012-ben egy nagyon izgalmas, és kiszámíthatatlan versenysorozat elé nézünk.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  

Szólj hozzá

f1 mclaren forma1 lewis hamilton jenson button sebastian vettel martin whitmarsh ausztrál nagydíj