2012. már 19.

Kérdezz - felelek Jenson Buttonnal

írta: FormaNet
Kérdezz - felelek Jenson Buttonnal

Jenson Button az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon magabiztos győzelmet aratott, ezzel F1-es pályafutásának 13. diadalát ünnepelhette, és négy éven belül harmadjára állhatott fel a melbourne-i dobogó legmagasabb fokára. A 2009-es világbajnok a Fomula-1 hivatalos honlapján beszélt a fantasztikus szezonkezdésről, és a futam nehéz pillanatairól is.
 
 
Jenson, mennyire édes a győzelem íze? 
 
Jenson Button: Nagyon édes. A csapat fantasztikus munkát végzett. Lewis a pole-ból rajtolt, én a második helyről - ez önmagában döbbenetes érzés volt. Meg kellett csípnem magam a verseny alatt, hogy megbizonyosodjak róla, hogy ez nem álom! (Nevet) De persze egy álomszerű kezdet volt az egész csapat számára. Nagyon fontos, hogy már ilyen korán sikerült.
 
Volt egy szép előnyöd a versenyen, majd bejött a biztonsági autó. Mire gondoltál abban a pillanatban?
 
JB: Nos, ez azon pillanatok egyike volt, amikor az emberben felmerül a kérdés, hogy minek is találták fel a biztonsági autót! (Nevet) Valószínűleg úgy látták, hogy még érdekesebb lehet a verseny, ha az élen haladó srácnak nincs bebiztosítva a helye. Ez egy trükkös helyzet volt, mert már csaknem hat óra volt, és a hőmérséklet esett, aminek köszönhetően meglehetősen nehéz volt üzemi hőfokon tartani a közepes gumikat. Azt hiszem ezen a téren jó munkát végeztem, és a biztonsági autós periódus után jól sikerült eljönnöm, és tudtam, hogy ez lesz a kulcs. Talán kicsit bosszantott Sebastian (Vettel), mert normál esetben ezt szokta csinálni. (Nevet) Négy éven belül ez a harmadik győzelmem itt Melbourne-ben, így nyilvánvalóan ez egy nagyon jó hely számomra.
 
És mi a helyzet az új győzelmi gesztusról, amit ma mutattál - egy kicsit emlékeztetett Sebastian Vettelére.
 
JB: Nos, azon gondolkodtam, mit tehetnék? Sebastian használja ilyenkor a mutató ujját, így nem tudtam mit kéne kitalálnom -  megpróbáltam sok mindent, de még nem tudom melyiket fogom használni.
 
Mesélj a rajtról. Lewis volt a tiszta oldalon, de az első kanyarban már megelőzted. Hogy csináltad? 
 
JB: Azt hiszem jól reagáltam a lámpákra, de ezután nem sikerült tökéletes rajtot vennem - de ahhoz nyilván elég volt, hogy elmenjek Lewis mellett. Azt kell mondjam, hogy nagyon korrekt volt, és nem úgy fejeztük be a dolgot, hogy kiraktuk egymást a pályáról.
 
Imént említetted, hogy négy év alatt ez a harmadik futamgyőzelmed itt. Mikor vált bizotssá számodra, hogy képes leszel megszerezni a harmadik győzelmet?
 
JB: Azt mondanám, hogy ez minden egyes körben kétséges volt. Ez egy kemény verseny, mert sokszor nagyon közel vannak a falak, ezért elképesztő, amikor végül megvan a győzelem.
 
Mennyire volt fontos ez a győzelem, hiszen párszor már bebizonyosodott, hogy aki megnyeri az első futamot, az nyerheti a bajnokságot... 
 
JB: Igen, ez ​​jól hangzik! (Nevet) A csapat hangulatának jót tett a győzelem, na nem mintha szükségünk lenne erre, de ez egy nagyon jó dolog. És megfutottam a leggyorsabb kört, megmutattuk a többieknek, hogy erre is képesek vagyunk.
 
A McLaren valóban gyors volt a 2011-es szezon végére, így át tudta menteni a teljes lendületet 2012-re... 
 
JB: Igen, és mi is tudtuk, hogy ha lenne egy jó telünk, akkor tényleg nagyon jól kezdhetjük meg a szezont - és ez ma megmutatkozott. Rendkívül otthonosan érzem magam az autóban, ami nagyon fontos számomra. Ez rengeteg önbizalmat ad, és reméljük idén még sokszor láthatjuk ugyanezt. Az utóbbi két év szezonkezdése eléggé nehézkes volt számunkra, de magunk mögött hagytuk, és most nagyon jól működik a dolog.

 
Úgy tűnt, hogy könnyedén nyerted meg a versenyt. Valóban ez a helyzet? 
 
JB: Mindig könnyűnek tűnik, ha egy srác elől van, de hidd el, nagyon ritkán fordul elő ilyen. Az autó ma valóban nagyon jól dolgozott, sikerült 10 másodperc előnyt kiautózni, és próbáltam ezt megtartani, majd hirtelen a biztonsági autó miatt mindet elvesztettem, ami mentálisan nagyon nehéz dolog. Ilyenkor végig azon gondolkozol, hogy minden rendben legyen a gumikkal, a fékekkel, és az újraindításnál. Sebastian nagyon jó az újra rajtolásban, és eddig még csak egyszer rajtoltam előle újraindításkor, még Szuzukában. Szóval mindent beleadtam és megpróbáltam két jó kört összehozni még a DRS használata előtt. De még ekkor is tudtam, hogy nincs vége, 13 körrel a leintés előtt, mert a Red Bull nagyon erős. Talán az időmérőn nem annyira, mint amire számítottunk, de a versenyen azok. Az elmúlt év úgy telt el, hogy az időmérőn nem voltunk olyan erősek, de a versenyeken már igen. Malajziában is nagyon erősek lehetnek, de mi ott is megpróbáljuk megállítani az ilyen ambícióikat. 
 
 
FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 melbourne jenson button ausztrál nagydíj