2012. már 21.

A Pirelli gumikon múlhat, hogy valaki nyer vagy veszít

írta: FormaNet
A Pirelli gumikon múlhat, hogy valaki nyer vagy veszít

A Formula-1 gumiszállítója, a Pirelli úgy véli, hogy az Ausztrál Nagydíj beváltotta az idei évhez fűzött reményeket. Az olasz márka az oly sokszor hangoztatott céljait - melyek szerint az abroncsok jelentős szerepet kapnak a versenyek eredménye tekintetében - úgy tűnik, valóban elérte.  

 
A Formula-1 gumiszállítója, a Pirelli már év elejétől hangoztatja, hogy a gumik miatt a tavalyinál mindenképpen szorosabb versenyre számít 2012-ben, és az új vegyületek tulajdonságai miatt sokkal változatosabb gumitaktikát is ígért. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj hétvégéjén tanúi lehettünk a szorosabb versenynek, miután az időmérőn mindössze egy másodperc választotta el egymástól az első nyolc autót.
 
A Pirelli nagyon keményen dolgozott azon, hogy az idei gumik nagyjából húsz kört megfelelő teljesítményt biztosítva fussanak a versenyeken, majd ezután nagyon gyors legyen a gumikopás, ezzel arra kényszerítve a pilótákat, hogy versenyenként legalább kétszer kelljen kiállni, kereket cserélni.
Ehhez jön hozzá az autók egymáshoz képest közelebb lévő versenycsomagja, versenyképessége, így a gumik megfelelő kezelése, és a gumistratégia meghatározó faktorrá válhat az időmérőkön és a versenyeken. A jó gumikezelés, és a helyesen megválasztott keréktaktika jelenthet győzelmet, vagy éppen annak elvesztését. Így gondolja ezt az olasz cég motorsport igazgatója, Paul Hembery is.
 
"Amikor (az autók) közelebb lesznek a versenyeken, olyankor a pilóta vezetési stílusa, és a gumihasználata jelenthet nagyobb különbséget. Ross Brawn már többször is elmondta, hogy a gumihasználat – mivel a gumik kialakítása igen agresszív – lehet a kulcs a csapatok és a pilóták számára.”
 
 
"Ez az amit reméltünk azáltal, hogy sokkal agresszívebben alakítottuk ki az idei keverékeket. Természetesen azért nem szerettük volna, ha az abroncsok teljesítményben túlzottan közel vannak egymáshoz, mert akkor nem lenne jelentősége a stratégiának. Úgy érezzük a gumik egymáshoz viszonyított közelségénél megtaláltuk a helyes egyensúlyt, ami nagyjából fél másodperc körönként az egymás melletti keverékek között. Ha sikerül fenntartanunk ezt a helyzetet, akkor az nagyon érdekes kihíváshoz vezethet a csapatok között” – nyilatkozta a pirellis szakember.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
   
Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 ross brawn gumistratégia gumikeverékek paul hembery